BUX
40021

Így drágul a busz, a vonat és a BKV januártól

Jövőre sem változnak az országos közösségi közlekedési tarifák, és Budapesten sem kell emelkedésre számítani - számolt be a Világgazdaság.

Napi.hu, 2016. december 5. hétfő, 13:43

A helyközi járatokat üzemeltető buszvállalatok és vasúttársaságok alaptarifái változatlanok maradnak jövőre - tudta meg a lap a fejlesztési tárcától.

Áremelésként élhetik meg viszont a Vas megyében élők és az arra közlekedők, hogy januártól bekerülnek az évi 5 ezer forintos megyematricás körbe, amely alól már csak Békés, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok jelent kivételt. Az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült az M86-os út, így a vasi megyeszékhely is bekapcsolódhatott a gyorsforgalmi hálózatba.

A fejlesztési tárca az e-matricás rendszer egyéb érdemi módosítását nem tervezi, a vásárlást megkönnyítő szabályváltozás előkészítésén dolgozik, de erről többet nem árultak el.

A fővárosban sem várható változás - legalábbis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. azt közölte a lappal, hogy nincs információja 2017-re vonatkozó módosítási tervekről. Igaz, a jegy- és bérletárak meghatározása nem a BKK, hanem a fővárosi közgyűlés hatásköre. A viteldíjak 2013 óta nem emelkedtek.

A budapesti taxiszolgáltatás ára nem változik januártól, bár a taxizás költségei emelkedtek. A taxi hatósági díjas szolgáltatás, az erről szóló szabályt és díjszabást viszont rendre felülvizsgálja a Fővárosi Önkormányzat a taxis érdekvédők és a kamarák bevonásával. Az érintettek azonban egyelőre nem kezdeményezték a hatósági tarifák megváltoztatását - írta a Világgazdaság.