Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cirkós lakásokban nem biztos, hogy a mostani átmeneti időszakban érdemes a kazánnal meleget csinálni, feltéve, hogy van fűtésre alkalmas klíma a lakásban. A korszerű légkondicionálók ugyanis alkalmasak kiegészítő fűtésre - derül ki az LG Electronics összefoglalójából.

Az úgynevezett korszerű monosplit - azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező - klímákkal a cég szerint 0 Celsius-fokig hatékonyan lehet fűteni, de akár mínusz 10 fokig is helytállhatnak. Nagy Sándor József,az LG szakembere szerint a hatékonyság itt azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a klímás üzemeltetése, mint kazános gázfűtés. A klímák előnye, hogy nem kell várni a meleget, gyakorlatilag azonnal megkezdik a fűtést.

Akkor is foglalkozni kell vele, ha nem fűt - zsebre megy

Ha a klímát nem akarják vagy nem tudják fűtésre használni, akkor is van vele teendő, érdemes a karbantartást most letudni. Sokan ezt tavaszra hagyják, ám akkor könnyen előfordulhat, hogy a hirtelen jött meleg miatt a klímás szakemberek nagyon elfoglaltak. Az LG szerint az utóbbi években ez gyakran előfordult, ezért érdemes még ősszel elvégeztetni a karbantartást.

A karbantartást nem érdemes megspórolni. Egyrészt a garanciális időszak alatt csak rendszeres és szakszerű karbantartás esetén él a garancia. Másfelől a garanciaidő lejárta után a megfelelő karbantartás mellett marad hatékony a berendezés. Egy koszos (porral eltömődött) klíma egyfelől az egészségre is ártalmas lehet, nem beszélve arról, hogy többet is fogyaszt. Nagy Sándor József erről azt mondta: "Nem is  kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok". A klímakarbantartást (egy beltéri és egy kültéri egység ellenőrzése, tisztítása) jellemzően 6-10 ezer forint közötti összegből kijön. (Egy nagyobb rendszernél vagy javításnál és az esetleges alkatrészcserénél nagyobb lehet a költség.)