Az adatok alapján látható: a forgalom zömét az egyre bővülő hazai internetes elfogadóhelyeken bonyolítják a kártyatulajdonosok - külföldi honlapokon továbbra sem szívesen fizetnek a magyarok. A jó eredményhez persze a hazai e-kereskedők kínálatának bővülése kellett - mondta el Kovács Szabolcs, a kártyatársaság internetes kereskedelem fejlesztéséért felelős vezetője.

A szakember szerint az első sikeres internetes bankkártya tranzakció után, mikor a vásárlók látják, hogy ez egy kényelmes, gyors és biztonságos módja a fizetésnek, megjön az emberek kedve a világhálón elérhető árucikkekhez, és egyre gyakrabban veszik elő a plasztikkártyát a monitor előtt is. Ezt támasztja alá, hogy az árut interneten, bankkártyával fizetők aránya meredeken növekszik: jelenleg a kártyabirtokosok 10 százaléka vásárol rendszeresen a világhálón.

 

A MasterCard tanácsok az internetes vásárláshoz
1.Bankkártyás reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok és a bankkártya társaság is a kártyabirtokost védik.
2.Az interneten is igaz, hogy a vásárlás a kártyabirtokos számára szinte mindig díjmentes
3.A vásárlás előtt hasonlítsa össze az internetes és a bolti árakat.
4.Ellenőrizze a webáruházat és azt, hogy támogatják-e a biztonságos adatcserét - ott van-e a nagy kártyacégek biztonsági logója (pl. MasterCard SecureCode)?
5.Növeli a biztonságot, ha SMS-szolgáltatást igénylünk bankunktól a tranzakciókról.
6.Saját gépről vásároljunk, kerüljük a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat!
7.A bankkártya PIN-kódját sose adjunk meg internetes vásárlás esetén! (A tisztességes szándékú honlapok ezt soha nem is kérik.)
8.Az internetes áruházak oldalán is ajánlott elolvasni a szerződési feltételeket és az apró betűs részeket.
9.Nézzen utána a webáruház elérhetőségének. A jogszabályok szerint a kereskedőnek fel kell tüntetnie címét, telefonszámát.
10.Őrizze meg, ha szükséges, nyomtassa ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyelje, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e.
Forrás: MasterCard