Így is csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás

Műanyagpohár mentes május mozgalmat indít a Heineken, amelynek keretében lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket. A környezetkímélő PLA poharak drasztikusan csökkenhetik a cég karbonlábnyomát, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyiségét.
Szepesi Anita, 2018. május 3. csütörtök, 11:52
Fotó: Napi.hu

Világszinten a sörivók 34 százaléka állítja, hogy termékválasztását környezetvédelmi szempontok is befolyásolják. A Heineken Hungária kampánya arról szeretné meggyőzni a  fogyasztókat, hogy nem csak azt érdemes nézni, hogy mit iszunk, hanem azt is, hogy miből. Májusban például a teljes egészében lebomló, komposztálható söröspoharakból.

Felmérésük szerint a fogyasztók átlagosan 66 százaléka hajlandó többet fizetni fenntartható technológiával készült termékekért. A meghirdetett "műanyagpohár mentes május" mozgalomhoz indulásként négy fővárosi szórakozóhely, a Grund, a Kobuci Kert, a Rácskert és a Zöld Küllő csatlakozott* - olvasható a gyártó közleményében.

A sörgyártó karbonlábnyomának legnagyobb szeletét, 39 százalékát a csomagolóanyag teszi ki, a májusi mozgalom ezért éppen a legkritikusabb ponton hozhat előrelépést. Ráadásul a PLA poharaknak az előállítása is jóval környezetbarátabb, mint a klasszikus műanyagpoharaké: a teljes gyártási ciklus során 80-90 százalékkal kevesebb széndioxid jut a levegőbe. Ráadásul megfelelő körülmények között mindössze 3 hónap alatt teljesen lebomlanak, míg ehhez a sztenderd műanyagpoharaknak 500 évre van szükségük.

HOZZÁSZÓLÁSOK