Így keménykedik a kormány a könyvvizsgálókkal

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló törvényt úgy módosítja a kormány, hogy külön szabályokat állapít meg a közérdeklődésre számot tartó cégek vizsgálatára, a könyvvizsgálóknak pedig kötelező lesz a szkepticizmus.
Németh Géza, 2016. március 15. kedd, 14:20
Fotó: Stockfresh

A kormány honlapján megjelent törvénytervezet előírja, hogy a könyvvizsgáló cégeknek olyan belső működési szabályokat kell kialakítaniuk, hogy a tulajdonosok és a vezető szervek ne tudjanak beavatkozni a független és pártatlan könyvvizsgálatba.

A könyvvizsgálók kamarája minden könyvvizsgáló cégnél - kockázatelemzés alapján - legalább 6 évente minőségellenőrzést végez. Amennyiben a könyvvizsgáló cég közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónál végez - jogszabályi kötelezettségen alapuló - könyvvizsgálói tevékenységet, úgy az ellenőrzésre 3 évente kell sort keríteni.

A felügyeleti hatóság viszont kérelemre ellenőriz. Amíg ez az ellenőrzés nem zárul le, a könyvvizsgáló nem tevékenykedhet.

Kiegészítésként kerül be az eredeti törvénybe a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó fogalma. Ebbe a körbe tartoznak a bankok, biztosítók és bróker cégek, amelyeknél kötelező a könyvvizsgálat. A törvényjavaslat ezért az idevágó szak-törvényeket is módosítja. A közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónál a könyvvizsgálónak, könyvvizsgáló cégnek a kiegészítő jelentést meg kell küldenie a vizsgált gazdálkodó igazgató tanácsa és felügyelő bizottsága részére is. Az ilyen tevékenységet végző könyvvizsgáló minden év december 31-én tájékoztatja a közfelügyeleti hatóságot a megbízásairól. A közfelügyeleti hatóság - feladatainak ellátása során - a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának érdekében, együttműködik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerinti pénzügyi információs egységként működő hatósággal.

Uniós szabályra hivatkozva került be a törvényjavaslatba a következő: a kamarai tag könyvvizsgálónak, könyvvizsgáló cégnek, a nemzetközi könyvvizsgálati standardok szerinti szakmai szkepticizmussal kell élnie. Ez azt jelenti, hogy különös figyelemmel kell lennie a valós értékekre, az eszközök értékvesztésére, a céltartalékokra, valamint a jövőbeni cash flow becslésekre.

A tervezetet március 17-én délutánig lehet véleményezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.16 12:19

Akkor a MOL részvény értékét mennyinek is kell majd a mérlegekben szerepeltetnia 2015-ös vagy 2016-os évre?

Juj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html