A NÚSZ már több mint egy éve vezetett be a riasztás funkciót, amellyel a cég e-mailt küld a fuvarozóknak, ha teherautóik a "tilosban járnak". Ez jelenthet hibásan megadott rendszámot, felségjelet, hiányzó jogosultságot, érvénytelen fedélzeti eszközt.

A szolgáltatás ingyenes, ennek ellenére sokan nem aktiválták eddig: a kamionok 60 százalékán, a folyószámlák 25 százalékán aktív.

A NÚSZ hangsúlyozza, hogy ezzel nem lehet elkerülni a büntetést, de azt igen, hogy az sorozatos legyen. Nekik semmilyen mérlegelési lehetőségük nincs, ha valakit jogosulatlan úthasználaton kaptak, az adatokat automatikusan a rendőrségnek küldik, amely büntet. A rendőrség által kiszabott bírság összege elérheti a 165 ezer forintot is.

A NÚSZ egy másik szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely időben szól ha a fuvarozó folyószámláján kevés a pénz. A funkció aktiválásakor szabadon megválasztható, hogy mely összegnél küldjön a rendszer értesítést. Fucsa ugyanakkor, hogy sokan 15 ezer forintnál kértek értesítést, amely nem hagy túl sok teret. Egy A környezetvédelmi besorolású kocsinál J4 kategóriában legfeljebb egy Budapest-Röszke út tehető meg ebből az összegből.

A hazai mintegy 6745 km hosszú díjköteles úthálózaton a NÚSZ összesen 110 fixen telepített díjellenőrző portálja, valamint 45 darab mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét a nap 24 órájában. Utóbbiakkal több mint 550 különböző helyszínen ellenőrizhet bármikor, véletlenszerűen. Ezek mellett a társaság hatósági kitereléses ellenőrzésekben is részt vesz az úthasználati jogosultságok ellenőrzésével. Az útdíjszolgáltató tehát lényegében minden jogosulatlan úthasználatot lát valamilyen módon.