Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NÉBIH 12 féle ásványvizet vont ki a forgalomból, az Aldi és a Lidl saját márkás - külső beszállító által gyártott - vizei is lekerültek a polcokról azért, mert határérték feletti nitrition-tartalmat és Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki bennük - erről bővebben itt olvashat.

A rendszeresen több ezer terméken elvégzett monitoring vizsgálatokon születtek olyan kifogásolható eredmények, amelyek nyomán több gyártó ásványvizéből is vettek bolti mintákat az élelmiszer-biztonsági hatóság szakértői - tájékoztatta a Napi.hu-t Helik Ferenc a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.

Ezt követően az üzemeket is ellenőrizték, és a most elkaszált két gyártónál - az aldis Mizse és a Zafír vizeket palackozó Magyarvíz Kft.-nél és a Lidl és az One Euro üzleteiben fellelt Pannon-Aquát jegyző Aqua-Pet Kft.-nél helyben is találtak kifogásolnivalókat - utóbbinál ráadásul nem először. A nitritionok - amelyek egy, korábban általunk idézett forrás szerint akár fekáliás szennyeződésre is utalhatnak - a szakértő szerint úgy kerülhettek a vízbe, hogy a gyors és nagymennyiségű vizkitermelés miatt vákuum keletkezett, így a talajból is beszivároghatott víz. A baktériumok az üzemek vezetékrendszerében telepedtek meg, de szerencsére még nem szaporodtak el túlzottan, így nem okoztak megbetegedéseket - azóta a csőhálózatok fertőtlenítése megtörtént.

A kifogásolt vizekből a fogyasztókhoz is kerülhettek tételek, de szerint a szennyezettség nem olyan mértékű, hogy egészségügyi veszélyeket jelentene - hangsúlyozta Helik Ferenc. Akinél viszont ilyen víz van - a visszavont tételek listája a korábbi cikkünkben itt található -, visszaviheti a boltba.

De miként lehetséges, hogy egy-egy gyártónál csak néhány tétel lett szennyezett és nem az összes? A szakértő szerint ennek részben az a magyarázata, hogy egy cégnek több kútja is van, másrészt a szennyezést okozó baktériumok filmszerű telepet képeznek a csövek belsején, de csak időszakonként válnak le és kerülnek bele a vízbe.

Megszólalt a Lidl

A Lidl Magyarország kiemelt figyelemmel kezeli a termékeinek minőségét és az élelmiszerbiztonságot, ezért a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezet be az ásványvizek forgalomba kerülésének tekintetében - közölte a társaság.

A Lidl a Nébih vizsgálata alapján az érintett ásványvizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. A cég arra kéri vásárlóit, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik.