A folyószámlahitelek a lakossági bankszámlához kapcsolódnak, és az átmenete pénzhiány áthidalására szolgálnak - kezdte a fogalmak tisztázását Fülöp Zsuzsanna. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy negatívba is mehet a számlánk, vagyis ha a folyószámlánkon rendelkezésre álló fedezet elfogyott, akkor is használhatjuk a kártyánkat, mivel akkor átmegy a költésünk a folyószámla-hitelkeret terhére.

Ebben az esetben automatikusan történik az igénybe vett összegek visszatörlesztése, és amint valamilyen jóváírás történik a folyószámlánkon, akkor elsőként automatikusan a felhasznált hitelösszeget fogja kipótolni. Ez egy viszonylag egyszerű megoldás, amivel nagyon sokan élnek. Itt általában fedezetként elegendő a bankszámlán rendszeresen jóváírt összeg, például a havi munkabér. Más, külön fedezetet jellemzően nem kérnek a pénzügyi intézmények - mondta a szóvivő.

A másik hitelforrás a hitelkártya. A hitelkártya cseles dolog, mert ha nem tudatosan használjuk, komoly problémákat is tud okozni - fogalmazott Fülöp Zsuzsanna. A hitelkártyának van egy olyan működési elve, amivel ha tisztában vagyunk és ennek megfelelően használjuk, akkor bizonyos helyzetekben kifejezetten hasznos lehet. Ha viszont nem ismerjük ezeket a feltételeket, vagy nem megfelelően használjuk, akkor komoly többletköltségeket is jelenthet.

A hitelkártyánál mindig van egy elszámolási időszak - ez általában 30 nap -, amíg költhetjük a hitelkeret által rendelkezésre bocsátott összeget, utána pedig van egy türelmi időszak - általában 15 nap -, ami alatt pedig vissza kell törleszteni a hitelből addig felhasznált összeget. A pénzügyi intézmények általában meghatároznak egy minimum visszatörlesztendő összeget - például 2-3-4 ezer forintot.

Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy azt gondolják, ha ezt a 2-3-4 ezer forintot minden türelmi időszakban visszatörlesztik, akkor költség- vagy kamatmentes lesz a költésük. Ez azonban nincs így: csak abban az egy esetben lesz költség- és kamatmentes a költés a hitelkártyánál, ha ebben a türelmi időszakban a teljes felhasznált összeget midig visszatörlesztjük - figyelmeztetett az MNB felügyeleti szóvivője. Fülöp Zsuzsanna azt tanácsolta, a hitelkártyát lehetőség szerint készpénzfelvételre ne használjuk. Ebben az esetben ugyanis nincs türelmi időszak, hanem a készpénzfelvétellel egyidejűleg ráterhelődnek a jelentős kamatok és költségek a használatra - indokolta a szóvivő.