Kiadta az Atradius Collections a Nemzetközi Követeléskezelési Kézikönyvét (International Debt Collections Handbook).

A kézikönyv számos információt tartalmaz Magyarország legfontosabb exportpiacainak - mint például Ausztria, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Németország - fizetési kultúrájáról is.

Ausztriában például szokásos késedelmi kamatot fizetni, ha vevőnek nem sikerült határidőre utalnia, ugyanakkor a kamat nagyságát a szállító és a vevő közötti megállapodás határozza meg. Ha azonban a vevő nem fizet, úgy a bíróságon kell folyamodni fizetési meghagyás kiadásáért. Amennyiben a bíróság kiadja felszólítást, a vevő négy héten belül emelhet kifogást, vagy 14 napon belül köteles kiegyenlíteni a számla ellenértékét és megfizetni a késedelmi kamatot.

A Cseh Köztársaságban az üzleti szerződéseket a Cseh Kereskedelmi Törvény szabályozza, míg a fogyasztókkal való viszonyt a Cseh Polgári Törvénykönyv egy különleges fejezete szabályozza. Az átlagos fizetési késedelem 11 nap, a késedelmi kamat mértékét pedig rögzíteni kell a szerződésekben. Általánosságban elmondható, hogy a cseh partner a jogi lépések megtétele előtt küld egy fizetési emlékeztetőt. Amennyiben követelését nem elégítik ki, akkor indulhat meg az eljárás jogi úton. A leggyorsabb módszer a bíróságon kiadott fizetési felszólítás, amelyhez bírósági meghallgatásra nincs szükség, és azonnal végrehajtható, ha a vevő nem emel kifogást. Amennyiben kifogást emel, az eljárás más irányba indul: a felperes ítélet meghozatalára kéri a bíróságot. Ilyenkor a bíróság meghallgatásokat tart, ezért a folyamat időigényesebb, mint a fizetési meghagyás kibocsátása. Mindkét döntés megfellebbezhető.

Magyarország legnagyobb exportpiacán, Németországban szokásos késedelmi kamatot fizetni, ennek mértéke azonban Ausztriához hasonlóan a partnerek megállapodásától függ. Fizetési felszólítás csak pénzbeli tartozás esetén adható ki. Amennyiben külföldi cégként próbálunk érvényt szerezni követelésünknek egy német céggel szemben, akkor Berlin-Wedding kerületi bíróság az illetékes. Német cégek között több, más helyi bíróság illetékes, és teljesen automatikus folyamatokat is elindíthatnak egymás ellen.

A fizetési meghagyás kiadása 8 és 12 hét közötti időtartamot vesz igénybe, míg ha bírósági tárgyalásra kerül sor, az akár 12 hónapig is elhúzódhat. A fizetési meghagyás kiadása azért is célravezetőbb, mert mindössze 20-40 százalékába kerül a tárgyalásos változaténak. A folyamatok természetesen lényegesen felgyorsulnak, ha a vevő nem emel kifogást, vagy egyszerűen elfogadja a fizetési meghagyásban foglaltakat.