Így lesz négymilliója a gyereknek

Az iskolás gyerekek szüleinek fele rendszeresen és tudatosan spórol azért, hogy megalapozza gyermeke jövőjét, éves átlagban 82 ezer forintot tesznek félre e célból – derült ki a Budapest Bank Zrt. reprezentatív kutatásából.
Napi.hu, 2014. október 28. kedd, 12:00

A szülők azt szeretnék, hogy a gyermek 21-23 éves koráig 4 millió forint gyűljön össze. A pénzintézet felmérésre alapozott számításai szerint azonban ehhez meg kellene háromszorozni a jelenlegi megtakarítások átlagos összegét.

Az eredmények alapján a szülők 46 százaléka a gyermek munkába állásáig, 20 százaléka pedig a középfokú illetve felsőfokú tanulmányok befejezéséig érzi kötelességének a gyermek anyagi támogatását. Az utódok jövőbeni anyagi biztonságának megteremtését a szülők 80 százaléka tartja fontosnak, 50 százalékuk pedig rendszeresen félre is tesz ennek érdekében.

Forrás: Budapest Bank Zrt.

Mennyit kellene félretenni a 4 millió elérése végett?

A szülők átlagosan a gyermek negyedik életévében kezdenek el spórolni, és azt tervezik, hogy a húszas évei elejéig gyűjtenek össze annyi pénzt, amennyivel el tudják indítani őt az önálló életben. A megtakarítás célja jellemzően az általános biztonsági tartalék képzése (56 százalék), a gyermek önálló otthonának megteremtése (40 százalék), illetve a felsőfokú tanulmányok finanszírozása (50 százalék). A családok átlagosan 17 éven keresztül tennének félre, a cél pedig az, hogy 4 millió forint gyűljön össze a felhalmozási időszak végén.

Négyből hárman kapnak zsebpénzt
Zsebpénzt a szülők háromnegyede ad gyermekének; közülük 60 százalék arra törekszik, hogy ez bizonyos rendszerességgel (például hetente vagy havonta) történjék, közel felük pedig azzal is segíti gyermekét a beosztás megtanulásában, hogy lehetőleg mindig azonos összeget ad neki.

Ugyanakkor jelenleg éves szinten a szülők mindössze átlagosan 82 ezer forintot tesznek félre - ráadásul 44 százalékuk ezt az összeget a szinte semmit nem kamatozó folyószámláján őrzi. A második legnépszerűbb megtakarítási forma a befektetéssel egybekötött életbiztosítás (29 százalék), ezt követi a lakástakarékpénztári megtakarítás (20 százalék). Start-számlával a megkérdezettek 14 százaléka rendelkezik, befektetési alapban pedig a szülők 8 százaléka gyarapítja a gyermeknek félretett pénzt.

Számításaink szerint, ha a szülők szeretnék elérni az eredeti 4 millió forintos megtakarítási céljukat, a jelenleg félretett összeg háromszorosát, évi 235 ezer forintot kellene megtakarítaniuk - ha a szülő nem "dolgoztatja" a pénzt. Amennyiben azonban olyan befektetési formát (például befektetési alapot vagy megtakarítási számlát) választanak a szülők, amellyel hozam is elérhető, kisebb éves összeg is elegendő lehet ahhoz, hogy biztosítsák gyermekük jövőjét - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.28 12:16

..mindenki rakjon be a bankba 20-25 éves kor között havi 5000 ft-ot ...25-30 év között havi 10 000 ft-ot .35 0-35 év között 15 000 ft-ot ,35 -60 év között 20 000 ft-ot ...,és sok pénze lesz ...,nem kell mindent megenni ,cigizni ,drogozni,piálni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.10.28 12:11

Ezzel nincs is gond. A problémát ott látom, hogy olyan megtakarítási formát amiben akár csak 1% állami ráhatás van senki nem választ, mivel az ss ezt is bármikor lenyúlhatja majd úgy, mint a MANYUP-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.28 12:02

..akkor nem éheznek ,spórolnak ,jó sokan ...,van miből ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html