Így lopták el a cégek vagyonát

Az ügyészség vádat emelt négy férfi ellen, aki egy, részben Szerbiából irányított, bűnszervezet tagjaként fizetésképtelen cégek eltüntetésére és megmaradt vagyonuk elsikkasztásra szakosodott – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.
MTI, 2014. május 27. kedd, 09:14
Fotó: Reuters

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a vádlottak 2010-től egy ismeretlenül maradt, Szerbiában élő ember irányításával megkerestek veszteségesen működő szegedi, budapesti, kisteleki és sándorfalvi székhelyű cégeket.

A bűnszervezet vezetői által beszervezett új ügyvezetők névlegesen - alkalmanként 200-500 euróért - vállalták a tisztséget, de a megszerzett vagyonnal - jellemzően bakszámlákon levő pénzzel, valamint lízingelt, de még ki nem fizetett gépkocsikkal - a bűnszervezet magyarországi vezetője rendelkezett. A vagyontárgyak eladásából származó pénzt nem fizették be a cég számlájára, saját céljaikra fordították, elvonva a lízingbe adó vállalkozás vagy pénzintézetek fedezetét is.

A bűnszervezet e módszerrel tíz céget és a vagyonát tüntette el 2011 decemberéig, az elvont vagyon értéke 3 millió és 23 millió forint között volt.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, tartozás fedezetének elvonásával, közokirat-hamisítással vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte - közölte a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK