A csomag a tervek szerint tagállamokra lebontott, célzott támogatási borítékokat tartalmaz majd, amelyet a tagállamok döntése alapján oszthatnának szét a tejágazatban. Emellett új magántárolási konstrukciót vezetne be a Bizottság a sovány tejpor, a sajt és a sertéshús esetében. Szintén a helyzet javulását reméli a Bizottság a promóciós intézkedésekre rendelkezésre álló források megnövelésétől. Többek között magyar kérésre került be a tervezett intézkedések közé, hogy a tagállamoknak 50 százalék helyett 70 százalékos mértékben nyílik lehetősége a közvetlen kifizetések előlegeit kifizetni a gazdáknak - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. Ehhez kapcsolódóan a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75 százalék helyett 85 százalék előleg fizethető október 16-tól.

Mindemellett az export előmozdítása érdekében a nem vám jellegű akadályok további lebontása és új, harmadik országbeli piacok keresése is segíthet az ágazatnak - véli a szaktárca-

Több tagállam, köztük Magyarország is kérte az intervenciós ár megemelését, ettől azonban a Bizottság elzárkózott, helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatja. (Előbbit kérte korábban a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is. A szervezet vezetője korábban a Napi.hu-nak elmondta, hogyha a jövő év elejéig nem változik semmi, úgy 2016 eleje igen "kritikus" lehet, a szakember nem tartotta kizártnak az üzembezárásokat, az állománycsökkentést, illetve az együtt járó tejtermelés-csökkenést sem.)

Mi örülünk

A magyar delegációt vezető Nagy István miniszter-helyettes általánosságban üdvözölte a bizottsági javaslatot, de kiemelte, hogy számos részletkérdést tisztázni kell. A delegációvezető szerint addig nem hozható megalapozott döntés, amíg nem ismerjük az 500 millió eurós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását. A tagállamoknak biztosítandó pénzösszegek meghatározása mellett ki kell dolgozni az elosztási kritériumok részletszabályait, amivel egyelőre adós maradt a Bizottság.

A Bizottság - a tagállamok nyomásának engedve - az ülés végén bejelentette, hogy még a hét folyamán kidolgozza a részletszabályokat, amelyeket a mezőgazdasági miniszterek szeptember 15-én vitatnak majd meg a luxemburgi informális tanácsülésen.