Az Auchan válasza alapján a lánc üzleteiben mindennap mentik a megmaradt, és emberi fogyasztásra alkalmas pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek mind adományként rászoruló családokhoz, illetve nélkülözőket segítő jótékonysági szervezetekhez kerülnek - olvasható a portálon.

2018-ban közel 1 000, tavaly pedig közel 700 tonna megmaradt élelmiszer vált adománnyá. Ebből 2019-ben közel 500 tonna pékáru volt. Az élelmiszermentést évek óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével végzik.

Az Aldi mind a 144 magyarországi üzletében naponta mintegy két-háromezer helyben sütött pékterméket kínál a vásárlók számára. Ezeknek az előkészített termékeknek nagyjából 90-95 százaléka értékesítésre is kerül.

Az áruházlánc belső szabályozásának megfelelően, az elkészített péktermékek nem kerülnek megsemmisítésre. A lesütött, és megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket - a sütést követő napon - az Élelmiszerbank szállítja el az áruházlánc azon üzleteiből, amelyekkel már szerződéses kapcsolatban áll. Jelenleg ez az Aldi üzleteinek kétharmadát fedi le. A többi üzletből a megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket állatparkok, őstermelők szállítják el.

A Lidl válasza szerint számukra fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát. Így a helyben sütött pékáruk esetében is: az áruházak pontos sütési terv alapján határozzák meg a napi fogyasztáshoz igazodó mennyiséget, mindig csak annyi pékárut sütnek, amennyi várhatóan el is fogy az áruházakban.

A boltlánc a megmaradó pékárukat állatkerteknek és vadászegyesületeknek adja, vagy biogázüzemben hasznosítja újra és elektromos energiát állít elő belőlük.

A Tesco áruházak polcaira naponta átlagosan több mint 15 millió darab pékáru kerül a magyarországi . Készletezési rendszereik folyamatos fejlesztésének köszönhetően a napi pékáru-mennyiségnek közel 90 százalékát tudják értékesíteni.

A fennmaradó rész több mint háromnegyedét (76 százalék) a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetein keresztül rászorulók számára, adományként adják át. Csak olyan élelmiszerek (pékáru, zöldség, gyümölcs) kerülhetnek átadásra, amelyek biztonságosan megehetők. Jelenleg 202 magyarországi áruházból több mint 170 vesz részt az élelmiszermentő programban, melyek 2019. október végéig összesen közel 24 000 tonna élelmiszert adományoztak, több mint 200 helyi partnerszervezeten keresztül.

A Spar kilencedik éve adományprogrammal segíti a magyarországi állatparkok és menhelyek, valamint vadasparkok nélkülözhetetlen állatmentő és gondozómunkáját. A szupermarketekben és a hipermarketekben feleslegessé vált, kereskedelmi forgalomba nem hozható vagy onnan kivont termékeket olyan szervezeteknek ajánlja fel, amelyek állatok gondozásával és megmentésével foglalkoznak - írja a nosalty.hu.