Így nem fogja külföldön hagyni Önt az utazási iroda

Fontos időpont közeleg az utazási irodák és utazásszervezők életében. Meg kell újítaniuk vagyoni biztosítékukat, amely garantálja többek között, hogy legyen fedezet az utasok kártérítésére.
Napi.hu, 2016. október 6. csütörtök, 16:16
Fotó: Stocksnap

Magyarországon kormányrendelet határozza meg, hogy utazásszervezéssel csak abban az esetben foglalkozhat bárki, ha rendelkezik vagyoni biztosítékkal, amelynek megújítási határideje minden évben október 31-e - hívja fel a figyelmet az Aegon biztosító. A nem várt helyzet, a csőd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervező hibája, vagy bűnös magatartása miatt következik be, azonban valamilyen biztosítékra szükség van.

Az utazási irodák három lehetőség közül választhatnak: letétbe helyezik az előző évi eredményük alapján kalkulált összeget, kötnek egy garanciaszerződést egy hitelintézettel, vagy biztosítást kötnek.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén ősszel zajló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, ennek oka, hogy ezen a területen csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is. Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt 10 évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthető.

Az Aegon Magyarországnál jelenleg 68 vagyoni biztosíték biztosítás van, ami a piac 10-15 százalékát jelenti. Piacra lépése óta két iroda csődjénél kellett kártalanítania az utasokat, a Baobab Travel után 13 millió forintot, míg a West Tour EC után 8 millió forintot fizetett ki a biztosító.

HOZZÁSZÓLÁSOK