Így nyírta ki a kormány a szélerőműveket

Miután a parlament lehetetlen feltételeket támasztott a szélerőművek építésével szemben, most a kormány is kimondta: "a szélerőművek, illetve szélerőmű parkok építésére és használatbavételére 2016-ban és 2017-ben nem adható ki hatósági engedély."
Németh Géza, 2016. december 23. péntek, 14:55
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet december 22-én lépett hatályba, a rendelkezéseit a folyamatban lévő építési és használatbavételi engedélyezési eljárásokban is alkalmazni kell.

A Napi.hu szeptemberben ismertette a REKK közleményét, amely szerint a kormány olyan méretékben szigorította meg az új szélerőművek létesítésre vonatkozó szabályokkal, amellyel gyakorlatilag kizárja új szélkerekek építését, telepítését Magyarországon. Az új szabályok szerint szélerőmű lakott település 12 kilométeres körzetében a jövőben nem létesíthető.

Nincs ilyen terület

Magyarországon gyakorlatilag a Kisalföldön áll rendelkezésre az a szélmennyiség, ahol érdemes lehet erőműveket építeni, ám itt a településszerkezet olyan sűrű, hogy nem találni olyan területet, amely megfelelne 12 kilométeres szabálynak. Az Energiaklub ugyanezt a mérést végezte el térinformatikai szoftver segítségével, ők is igazolták, hogy nincs Magyarországon olyan terület, ami megfelel ennek a feltételnek.

A REKK megállapítása szerint a műszaki paramétereken is jelentősen szigorított a kormány, aminek következtében a piacon elérhető 208 turbinából mindössze kilenc felel meg a kormány által támasztott új követelményeknek. Külön érdekesség, hogy a kormány 2 megawattban korlátozta a turbinák teljesítményét - miközben ez az érték ma már a tervezési küszöb alja. A REKK szerint nem világos mi a kormány célja - néhány periférikus gyártó helyzetbe hozása vagy a szélerőművek telepítésnek ellehetetlenítése.

Bojkottról nincs szó

Októberben Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyilatkozott ebben az ügyben a Népszabadságnak, kimondva azt, hogy a kormány úgy látja, a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben (a cikket a Napi.hu is ismertette). Csepreghy azt mondta, a kormány az energiaellátás megtervezésekor számít a megújuló energiaforrásokra, növelné is a részesedésüket, tehát nem bojkottról van szó. Mint mondta, szélerőműveket ott érdemes építeni, ahol a szélviszonyok lehetővé teszik sok szélkerék egy tömbben való telepítését, Magyarországon ilyen hely alig akad. Az ország területének hét százalékán van elegendő szélenergia-potenciál, egyetlen erőműnek másfél négyzetkilométer a területigénye.

Jelezte, a szélre jellemzően délután és este lehet számítani, olyankor, amikor az áramigény eleve alacsony, vagyis a napenergia és a geotermia sokkal előnyösebb. Arra a kérdésre, hogy miért nem engedik legalább a magánbefektetőknek a telepítést, Csepreghy azt válaszolta, a szélerőműpark fejlesztése olyan járulékos beruházásokat tenne szükségessé, amelyek mindent összevéve már nem tennék kifizetődővé a bővítést.

Világos energiastratégiánk van, amelynek szempontrendszere szerint a szél nem optimális, a napenergia sokkal előnyösebb.

A szóban forgó törvényt Áder János köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek, de az újra csak elfogadta, és kedden már hatályba is lépett. A villamosenergia törvénynek ez a módosítása hatalmazta fel a kormányt a tiltó rendelet kiadására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.06.14 09:31

@laci_52: vannak állami támogatási programok, pl. az nfm gondozásában. Azon kívül van kamatmentes hitel is.
A kérdéseidre nem lehet válaszolni, mert nyilván függ attól, hogy mennyi támogatást veszel igénybe, mennyi az önerő, mit telepítesz, és mennyit fogyasztasz.

Szóval hátrább az agarakkal, mert konkrétabban kell kérdezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.14 09:23

@Rodent: szép dolog, csak hát nem igaz. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.06.14 09:17

http://greenfo.hu/hirek/2017/06/11/nehez-kerdes-mi-lesz-a-leszerelt-szelkerekekkel
"Csak Németországban több mint 28 000 szélerőmű üzemel. Michael Schneider, a Remondis nevű újrahasznosító cég szóvivője elismerte, hogy hatalmas problémával szembesülhetnek a közeljövőben, hiszen számos korábbi generációs szélkerék éri el a 20 éves üzemidejét és ezután le kell állítani azokat. A rotorokat eddig nem tudták szétválasztani, csak feldarabolni és elégetni, ami környezetszennyező eljárás. Ráadásul a szeméttelepek sem szívesen veszik át az alkatrészeket, mert azok elégetése károsítja az alkalmazott szűrőket. Ezért a telepek csak kis mennyiség fogadására hajlandók. A Remondis azzal számol, hogy idén országos szinten a rotorok leszerelése után több mint 9000 tonna feldolgozandó anyag marad és ez a mennyiség 2021-ig 16 000 tonnára nőhet."

Csupa öröm és jóság, csak egy kicsit sötétződ'...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.13 23:34

@laci_52: KÁT-ra tudtommal pályázni kell (és már lehet máshogy is hívják), és nem a lakosságra találták ki, hanem erőművekre.

Vannak külön pályázatok lakosságnak is létesítésre, de termelési támogatásra nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.06.13 23:27

@Winter: Konkrétumokat kérek: egy 120 négyzetméteres, már nem egészen korszerű, 25 éve épült családi házban lakom. A mostani szabályok szerint napelemekre mennyi állami támogatást kaphatok, mennyibe kerül nekem mindez, mennyivel csökken az energiaszámlám és hány év alatt térül meg a beruházás?

Ha ezekre nem tudsz válaszolni, akkor a levegőbe beszélsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html