Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU-ból csomagban érkező ajándék értéktől függetlenül vám- és adómentes, míg a közösségen kívülről jövő után - értékhatártól függően - kell fizetni. Fontos tudni, hogy az angol internetes kereskedőtől megrendelt, de Kínából érkező csomag tartalma unión kívülinek számít - hívta fel a figyelmet Teleki József ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) repülőtéri főigazgatója.

Az EU-n kívülről érkező csomag vámja és adója attól függ, hogy a feladó magánszemély, vagy cég. Ha magánszemélytől kapja a magyar magánszemély a csomagot, akkor 45 euróig nem kell utána fizetni semmit, 45,1 és 150 euró között sincs vám, viszont fizetni kell a 27 százalékos áfát. A következő lépcsőben, 150,1 és 700 euró között már 2,5 százalék a vám, és az áfát is meg kell fizetni utána. 700 eurónál magasabb értékű ajándéknál, már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot és a 27 százalékos áfát szabja ki a vámhatóság.

Amennyiben cég - általában csomagküldő - a feladó, akkor a küldemény a magyar magánszemélynél 22 euróig vám- és adómentes, 22,1-től 150 euróig csak a 27 százalékos áfát kell fizetni, efelett már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa terheli a küldeményt.

Tilos a kábítószer, a cigaretta és a hamis termék továbbítása csomagban. Jelenleg még csak kábítószer kereső kutya dolgozik a bázison, de hamarosan lesz cigarettakereső kutya is - tette hozzá a főigazgató.