A francia szenátus a közelmúltban már elfogadott egy olyan szabályozást, amely büntetéssel sújtja az áruházlánci élelmiszer-pazarlást.

Az élelmiszer-pazarlást megelőzését szolgáló jó gyakorlatok átvételéről is tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Eric Fournier francia nagykövettel. Az agrártárca szerint Magyarország hasonló szabályozás megalkotásában gondolkodik, mint Franciaország, ahol a szenátus a közelmúltban egyhangúan elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a nagy áruházláncoknak a közeli lejáratú élelmiszerek megsemmisítését - írta a portál.

A franciák el szeretnék érni, hogy 2025-ig a felére csökkenjen az ételpazarlás. Magyarországon sem ismeretlen gyakorlat, hogy élelmiszerláncok karitatív szervezetekkel - például a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel - működnek együtt az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében. Ezt azonban ma önkéntesen teszik, és egyelőre nem tudni, miként befolyásolná működésüket, ha kötelező jelleggel kellene gondoskodniuk a lejárat előtti élelmiszerek hasznosításáról.