Így támad újra a rezsicsökkentés

Megvan a rezsicsökkentés következő lépése: ezentúl kevesebbszer kell ellenőrizni a lifteket, amin sokat spórolhatnak a társasházak, így akár a közös költség is csökkenhet - ez szerepel egy nem nyilvános, minisztériumi előterjesztésben, amit a hvg.hu szerzett meg.
Napi.hu, 2015. november 11. szerda, 08:05
Fotó: Reuters

Az ennek alapján készült kormányrendelet azóta már hatályba lépett, a liftes szakma pedig kiakadt, főleg, mert a kormány jelenleg azon ötletel, hogyan államosítsa az összes lift ellenőrzését. De a társasházak, illetve a közös képviselők sem örülnek, mert a lazább ellenőrzés miatt szerintük romlani fog a felvonók biztonsága - írta a portál.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közeli forrásból a hvg.hu megszerezte a liftek ellenőrzését átvariáló kormányrendelet előterjesztését, amiből kiderült, miért módosították a jogszabályt. A minisztérium nem nyilvános munkaanyaga "elérni kívánt közpolitikai célként" azt rögzíti: a felvonót üzemeltetők, így elsősorban a társasházak kiadásainak a "rezsicsökkentésre irányuló kormányzati célokkal összhangban" kell mérséklődnie. Vagyis az Orbán-kormány rezsiháborújának következő állomásaként lazítanak a liftek ellenőrzési kötelezettségein, így ez a rendszeres kiadás csökken, ergo a liftes épületek 80 százalékát jelentő társasházak örülhetnek az újabb megspórolt rezsiforintoknak.

A júliusban készült minisztériumi anyagban a Kormányprogramhoz való viszony című pontban világosan az szerepel: "A rendelettervezet a rezsicsökkentés célkitűzésének megvalósítását érvényesíti". A Vitás kérdések száma szerintük nulla, és ahogy kell, a rendelet kommunikációjára is javaslatot tesznek. E szerint kormányinfón nem kell kommunikálni, sajtóközleményt a minisztérium ne adjon ki róla, és sajtótájékoztatóra sincs szükség.

A fő kommunikációs üzenet: a felvonók létesítése és ellenőrzése olcsóbbá válik, "ezzel lehetőségük nyílik a társasházaknak mérsékelni kiadásaikat, és így csökkenteni a közös költséget. A minisztériumi munkaanyagban egyértelműen benne van: a rendelet kockázata, hogy az "ellenőrzési ciklusidők meghosszabbodásával jelentős mértékben nő a liftet üzemeltetők közvetlen felelőssége" a biztonságot illetően. "Veszély"-nek ugyanakkor azt tartják, "ha elmarad a módosítás". Mert akkor "az egyik legszélesebb érintett társadalmi csoportot jelentő társasházi üzemeltetők elesnek a kiadáscsökkentés lehetőségétől".

Az előterjesztésből azóta hatályos jogszabály lett, a 280/2015. kormányrendeletet szeptemberben hirdették ki. A rendeletben a rezsicsökkentés véletlenül sem jelenik meg - írta a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.11.11 18:33

"ezentúl kevesebbszer kell ellenőrizni a lifteket, amin sokat spórolhatnak a társasházak, így akár a közös költség is csökkenhet - ez szerepel egy nem nyilvános, minisztériumi előterjesztésben, amit a hvg.hu szerzett meg."
Tehát a hvg.hu-nak kitűnő oknyomozó munkával sikerült megszerezni egy nem nyilvános előterjesztést, amiről a napi.hu is tájékoztat minket.

"Az ennek alapján készült kormányrendelet azóta már hatályba lépett"
Tehát annyira nem nyilvános, hogy már hatályba is lépet...

"A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közeli forrásból a hvg.hu megszerezte a liftek ellenőrzését átvariáló kormányrendelet előterjesztését, amiből kiderült, miért módosították a jogszabályt."
Tehát ami már hatályba lépet, de nem nyilvános, annak az indoklását szerezte meg.

A cikkből nem derül ki pontosan miről mire módosult a rendelet, és ennek pontosan mi a következménye, talán megszólaltatva egy szakértőket, illetékeseket.
A lényeg az az üldözendő szó:rezsicsökkentés
Gratulálok hvg.hu, napi.hu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.11.11 11:47

@nemvagyok1: A jogalkotók nyilvánvalóan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi ősrégi, lelakott, ócska személy- és teherfelvonó üzemel az országban.

Ellentmondást érzek!!! Ha ennyi lelakott rossz lift van az országba , akkor gondok voltak az elmúlt időszakos ellenőrzésekkel!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.11 09:31

Minden Hatalmat a Szovjetnek! - akarom mondani a Nemzeti Magyar Államnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.11 09:22

Tipikus fideSS eljárás: a szakmát megint kihagyták a jogalkotásból, mert a lényeg a hatalom megtartása.

A jogalkotók nyilvánvalóan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi ősrégi, lelakott, ócska személy- és teherfelvonó üzemel az országban.
Ezeknél nem hogy lazítani, hanem akár még szigorítani sem ártott volna az ellenőrzési ciklusokon, mert a soros ellenőrzésnél az időben felfedezett hiba néha ott helyben javítható. Viszont, ugyanazon elemi hiba miatt, pár hónappal később már komplett alkatrészcsere (nagyságrendileg magasabb költség!) is szükséges lehet és nem mellesleg a felvonó karbantartója felszólíthatja (fel is szólítja és ezt a tényt az adott felvonó karbantartási naplójába is bevezeti) az üzemeltetőt a felvonó azonnali üzemen kívül helyezésére.
Ez nem rezsicsökkentés.

Ezzel nagyon durván rátolják a társasházi üzemeltetőkre a felelősséget: baj esetén a kormány azt mondja majd, hogy csak lazítottak a szabályokon, de nem volt kötelező élni is ezekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html