Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miért kell egyes személyvonatokra gyorsvonati pótjegy - firtatta írásbeli kérdésében Korondi Miklós a Jobbik képviselője. A válaszadó Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kifejti, hogy a MÁV eljárása teljesen jogos, hisz a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alapján a közszolgáltatási személyszállításért felszámított díjaknak arányban kell állniuk a komfortfokozattal, a kiegészítő szolgáltatások által nyújtott többletszolgáltatásokkal vagy a szolgáltatás egyéb jellemzőivel - olvasható Németh Lászlóné fejlesztési miniszter levelében.

A vasúti közlekedésben több mint két évtizeddel ezelőtt azokon a járatokon vezették be a pótjegyeket , amelyek rövidebb eljutási időt, magasabb komfortot, nagy távolságú, közvetlen eljutást biztosítottak. Az idén májusban bevezetett intézkedések is azokra a gyors, vagy nagy távolságú, közvetlen eljutást biztosító járatokra terjednek ki, amelyek
országos szolgáltatást nyújtanak - azaz legalább három megyét érintenek -, és közlekedési útvonaluk 100 kilométernél hosszabb .

A konkrét kérdésben szereplő Budapest és Sátoraljaújhely között közlekedő vonatok országos szegmensbe tartozó vonatok, amelyek közvetlen eljutást biztosítanak a főváros felé. A kétórás Budapest-Sátoraljaújhely sebesvonati ütem mellett ugyancsak kétórás ütemben közlekednek a személyvonatok is szerencsi átszállással Miskolc és Sátoraljaújhely között, amelyekre nem kell pótjegyet váltani.

Az utasok eldönthetik, hogy az óránként közlekedő vonatok közül a pótjeggyel vagy a pótjegy nélkül igénybe vehető járatot választják-e - írja Németh Lászlóné . A rendszeresen, hivatásforgalmi, iskolalátogatási céllal bérlettel utazók, a START Klub kártyával rendelkezők és a vasutas munkavállalók mentesülnek a pótjegy megfizetése alól.