Sokan már csak a printer használatba vétele után szembesülnek a ténnyel, hogy az első látásra költséghatékonynak tűnő megoldás, hogy dokumentumaikat, fényképeiket otthonukban nyomtathatják nem is olyan olcsó mulatság, főként, ha erre nap mint nap sor kerül. Kevesen tudják - figyelmeztetnek a szakértők -, hogy a gyártók számára a nem a készülék, hanem a nyomtató-kellékek eladása hoz több hasznot, épp ezért ezeken lehet a legtöbbet spórolni.


Tintasugaras vagy lézeres?


Ha csak fekete-fehérben nyomtatunk, érdemes megfontolni egy lézerprinter beszerzését, hiszen a "legbutább" modellek már 15-20 ezer forintért is elérhetők, s ár-érték arányban sokkal kedvezőbb megoldást kínálnak tintasugaras társaiknál. Ha színesben is nyomtatnánk, sőt, akár fénymásolnánk, faxolnánk és szkennelnénk is a gépünkkel, nincs más választásunk, mint odafigyelni a tintasugaras nyomtató használatának fortélyaira, hiszen a minderre képes lézernyomtatók a háztartások számára legtöbbször már a "megfizethetetlen" kategóriába esnek.

A többfunkciós tintasugaras készülékek mindössze 3-5 ezer forinttal drágábbak csak nyomtatni tudó társaiknál, ám azoknál jóval többre képesek. A Marker Informatika Kft. szakembere, Suller Sándor kérdésünkre elmondta: a HP 1000-es Deskjet modellje, amely csak fekete-fehérben és színesben nyomtat, ám azt jó minőségben és gyorsan teszi mindössze bruttó 9980 forint, s ezzel a legolcsóbb tintasugaras készülékek egyike; multifunkciós társa, a Deskjet 2050-es bruttó 13 625 forint, ám ez - a felárért cserébe - már szkennel és fénymásol is.


A méret a lényeg


Ha megvan a printerünk, a nyomtatási kiadásaink könnyen tervezhetők, hiszen a legtöbb tintapatronon feltüntetik annak kapacitását - a HP a nyomtatható oldalak számát, a Canon a patron űrtartalmát, ez utóbbi viszont könnyen átváltható oldalszámra, hiszen 1 milliliter tinta átlag 10 oldal nyomtatására elegendő - hívta fel a figyelmet Hus István, a Patrontöltés.hu szakembere.

A Marker Informatikánál felhívták a figyelmet arra, hogy minden készülékhez érdemes a nagyobb  kapacitású (XL jelzésű) patront megvenni, hiszen az ár kevesebb mint duplájáért több mint akár 2,5-szer annyi lap nyomtatására elegendő tintát tartalmaz. Összehasonlításképp a HP már említett Deskjet készülékébe illeszkedő fekete parton kisebb kiszerelésben a Markernél 3550 forint, XL-es változatban pedig 6250 forint, a két patron nyomtatókapacitása pedig 190, illetve 480 oldal.

Havi kb. 200-200 fekete-fehér, illetve színes nyomtatott oldallal számolva (ez egy két gyerekes háztartásban nem ritka teljesítmény) két-három hónapon belül újra elkölthetjük tehát a nyomtatónk árát, ha a masinánk gyártója által forgalmazott patronokat veszünk.



Eredeti vagy utántöltött?


Spórolni legkönnyebben a tintasugaras nyomtató patronjának cseréjén tudunk, ám itt bukhatunk a legtöbbet is. Az utángyártott patronok "csak" 10-20 százalékkal olcsóbbak saját márkás társaiknál, ám megvan az az előnyük, hogy garanciával rendelkeznek. A Xerox például számos, az HP gépeivel is kompatibilis patront gyárt, amelyekre garanciát vállal, ám azokat olcsóbban adja, mint versenytársa.

Ha ennél is többet akarunk fogni a patron-cserén, akkor az utántöltés a megoldás. Utántöltött patronokkal könnyen spórolhatunk 30-50 százalékot, de nagyobb kapacitású patronok esetében akár ennél többet is - mondja a Patrontöltés.hu szakembere, aki felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az utántöltést mi magunk végezzük el, s nem a boltban csináltatjuk, úgy 5000 forint helyett akár egy ezres alatt is megúszhatjuk a cserét.

Az alacsony ár természetesen gyengébb minőséget takar, amely első látásra akár nem is szembetűnő. Az utántöltött festék fakulásállósága a Marker Informatika szakembere szerint leggyakrabban fél év, ami egy fotó esetén nem túl hosszú élettartam. Ha ez nem volna elég, egy utántöltött patron okozta nyomtató-meghibásodásra ráadásul a márkaszervizek nem vállalnak garanciát.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a patronok nem tölthetők fel újra- és újra a végtelenségig - figyelmeztetett a Patrontöltés.hu szakembere. Átlag 3-4 töltés után a patron cserére szorul, de érdemes megfontolni egy patroncserét azoknál a nyomtatóknál is, amelyek négy-öt hónapot használatlanul álltak, hiszen ezekbe leggyakrabban már beszáradt a festék.

Rakoncátlankodó tintasugaras printerünkkel azonban nem kell azonnal szervizbe szaladnunk; fejtisztító folyadék, illetve légelszívó készülék segítségével a nyomtatás minőségén könnyen javíthatunk, de a vállalkozó szelleműek akár meleg vízbe is áztathatják a patront, hiszen a beszáradt festéktől így is megszabadulhatnak az újratöltés előtt.