Így változik a szemétszállítás - fizethetünk a kukáért

Ha a közszolgáltató hetente viszi el a házaktól a biológiailag lebomló hulladékot, akkor a vegyes hulladékot jogosult lesz ennél ritkábban elszállítani, a kuka edényeket az ingatlan tulajdonosoknak kell beszerezniük, a zöld hulladékot pedig akár 20 kilométerre az ingatlan tulajdonosának kell elszállítania - egyebek mellett ez áll az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben.
Németh Géza, 2016. április 12. kedd, 08:21
Fotó: Napi.hu

A hulladékgazdálkodási törvény kimondja, hogy az állam elkészíti az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet - ennek a tervezete került fel a kormány honlapjára. A tervezet az adatokkal indít: a hazánkban képződő települési hulladék mennyisége évi mintegy 4 millió tonna jelenleg, amelyből a kezeletlenül lerakott mennyiség 2,6 millió tonna. Emellett a Rákospalotán működő hulladékégető műben évente mintegy 400 ezer tonna települési hulladékot égetnek el. Az anyagában hasznosított hulladék mennyisége évi 1 millió tonna.

A kezeletlenül lerakott hulladék jelentős elveszített értéket képvisel, a belőle kinyerhető többletértéket a különféle becslések évi 20-50 milliárd forintra teszik. A kezeletlenül lerakott hulladék energiatartalma 20-25 Petajoule (PJ) évente. A tervezet megjegyzi, hogy ennek a hasznosítása érdekében döntéseket kell hozni. Várhatóan 4,2 millió tonna települési hulladék fog képződni 2020-ban. Ebből a papír, műanyag, üveg és fém 1 millió 650 ezer tonna lesz, amelynek - az uniós elvárások szerint - a felét kell újrahasznosítani és csak a 10 százaléka rakható le.

Az eddigi közszolgáltatókkal a következő problémák voltak a tervezet megfogalmazásában: a 170 közszolgáltató túl sok, széttagoltan és logikátlan területi átfedésekkel működtek. A nagytérségi rendszerek egyenlőtlen fejlettségi szinten álltak és ez meghatározta a szolgáltatás színvonalát is. Sok hátralékot halmoztak fel, amelyet nem tudtak behajtani, továbbá nem volt fedezetük a céltartalékokra és az amortizációra.

Az átalakítás alapelve: egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer kialakítása, nullszaldós működéssel. Az állami feladatok a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos szintű megszervezését jelentik. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) a rendszer felett koordináló szervként működik, és január 20-án már be is jegyezték, így február első napjával megkezdte a működését.

Június 30-ig kell módosítani a közszolgáltatási szerződéseket

A hulladékgazdálkodási törvény szerint a települési önkormányzatoknak június 30-ig módosítaniuk kell a közszolgáltatási szerződéseiket oly módon, hogy azokból törlésre kerül a közszolgáltatási díjbeszedés, a kintlévőség-kezelés, valamint a szerződésekben rögzítik azt a tényt, hogy a közszolgáltató részére, a feladatai ellátásáért, az említett koordináló szerv - az NHKV -  szolgáltatási díjat fizet.

Így érdemes kialakítani a szemétszállítást

A koordináló szervezet határozza meg a közszolgáltatás ellátásának optimális területi lehatárolását, valamint az adott területen minimálisan ellátandó közszolgáltatási feladatokat. Ez gyakorlatilag engedélyezést és feladat előírást jelent. Miután az ország lakosságának közel egynegyede a 23 megyei jogú városban él, üzemgazdasági szempontból alapvetően ezek köré érdemes kialakítani a szemétszállítást. Cél az, hogy a gyűjtési körzet legtávolabbi pontjának távolsága az 50 kilométert ne haladja meg.  A tervezet egyik melléklete felsorolja, hogy az ország mely területein, mely közszolgáltatók szedik a hulladékot.

A közszolgáltató gondoskodik a háztartásban képződő vegyes hulladék, zöldhulladék, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és kezeléséről. Szintén a közszolgáltató feladata a lomtalanítás. A szolgáltató a külön gyűjtött biológiailag lebomló hulladékot hetente köteles elszállítani, de "a maradék, biológiailag lebomló hulladékot nem tartalmazó vegyesen gyűjtött hulladék elszállítása a heti egyszeri gyakoriságnál ritkábban is megvalósulhat." - áll a tervezetben.

Mire számíthatnak az üdülők?

Az üdülőterületeken legalább 6 hónapon át kell elszállítani a hulladékot úgy, hogy ebbe az időszakba beleessen június, július és augusztus is.

Az ingatlanon történő vegyes hulladék gyűjtéséhez gyűjtőedényt - a közszolgáltatási díj terhére - nem köteles biztosítani a közszolgáltató. Az önkormányzat viszont előírhatja az ingatlanok tulajdonosainak, hogy vásároljanak kuka edényt. A szolgáltató ezeket az edényeket egyedi azonosítóval látja el.

Nem köteles a zöldhulladékért házhoz menni a szolgáltató

Végül a zöldhulladék elszállítását szabályozza a tervezet. Ezt évente 10 alkalommal kell megtenni úgy, hogy ebből két alkalom a januári fenyőfa begyűjtés legyen, majd április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november hónapokban legalább egy alkalommal kell elvinni a zöld hulladékot. Pontosabban nem kötelessége a szolgáltatónak, hogy házhoz menjen a zöldhulladékért, elég, ha a háztól 20 kilométeren belül átveszi azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.04.12 22:19

.........., és még ezért is mi fizetünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.04.12 22:05

A tízmillió "kuka" országa lettünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.04.12 14:22

@stat:
Erről jut eszembe.
Ugye állami szolgáltatás lett egy adott településen a kommunális hulladék elszállítás.
Korábban évente egyszer volt lomtalanítás is, ami benne volt az árban.
Most ugyanannyit fizetek (az igaz, hogy nem emeltek), viszont nincs lomtalanítás. Már megjelentek az első lomkupacok a bekötő út mentén. Ez pedig valószínűleg bátorítani fogja a többieket. Szemét vonzza a szemetet...
Csak én vélek összefüggést felfedezni a kettő között, vagy a rosszindulatom csordult túl?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2016.04.12 13:40

Remélem, hogy az önkormányzat érthetőbben fogalmaz, mint ami itt irva vagyon:) Lassan az lesz, hogy fizetek, és még vihetem is a szemetet az erre kijelölt helyre. Következményként, az eddiginél több nap lesz szemétszedési akció az iskolások részére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.12 12:29

Miért emelkedik mindennek az ára, amint állami monopóliummá válik???
Miért romlik a szolgáltatás színvonala, amint állami monopólium jelenik meg a piacon???
Ez miféle nemzethy módi???


Ki érti ezt?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html