Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Amint arról tegnap beszámoltunk, péntek délig nyújtja be a kormány azokat a javaslatokat, amelyek az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 29 intézkedési csomag részeként javíthatják az ország pénzügyi stabilitását és a gazdaság élénkítését. A 29 pont közül tizenhatot pipál ki a második körös intézkedéssel a kormány, ennek véghezviteléhez 58 törvényt és egy kormányrendeletet kell módosítani - derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón elmondottakból. A benyújtani tervezett javaslatok jelentős része visszamenőleges hatállyal lép életbe, mivel a szöveget várhatóan két-három hét átfutással tudja elfogadni a parlament, ám a jogszabályok már mától hatályosak.


Ebbe a körbe tartozik a sávos társasági adó kiterjesztése. Az év második felétől lehet alkalmazni a kedvezményes, tízszázalékos kulcsot 500 millió forint adóalapig. Mivel az év meg lesz bontva, az idén a kedvezményes kulcs 250 millió forint adóalapig lesz érvényben. Értelemszerűen ezt a lehetőséget mérettől függetlenül használhatják ki a cégek, az első 500 - az idén 250 - millió forintig kedvezményesen adózhatnak. Matolcsy szerint ez mintegy 250 ezer cégre terjedhet ki - évente 340 ezer cég nyújt be társasági adóbevallást, közülük azok élhetnek a kedvezmény lehetőségével, amelyeknek pozitív az adóalapja.


Szintén júliustól szűnik meg néhány kisadó - összesen hét. Hármat ugyanis csak 2011-től vezetnek ki (ezek közé tartozik a kommunális adó és az épületek után kivethető idegenforgalmi adó). Nem véletlen, hogy ezek maradtak jövőre, mivel helyi adók. Márpedig az önkormányzatok az ebből származó bevételeket már betervezték a költségvetésbe, és bár összességében nem jelent komoly kiesést, az érintett helyhatóságoknak számít. Júliustól megszűnik a háromféle vagyontárgyat terhelő adó, a vízgazdálkodási hozzájárulás, az öröklési illeték, az ajándékozási illeték és televízió-üzembentartási díj.



Az illetékekkel kapcsolatban egyértelműsítette a miniszter, hogy egyenes ági rokonok között sem öröklési, sem ajándékozási illetéket nem kell fizetni - függetlenül az összeghatártól.

Amint arról tegnap beszámoltunk, mától nem adható jelzálogalapú devizahitel, Budapesten pedig emeli a távhő díját a Főtáv, viszont a kormány - az eredeti tervekkel ellentétben - az év végéig megtartja a gázárkompenzációt, amire 11 milliárd forintot fordít.