Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján 2012. június 30. (szombat) 0 órától 2012. július 4. (szerda) 24 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A hőhullámra tekintettel a munkaügyi hivatal felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. Figyelmeztet egyebek között arra, hogy a magas hőmérsékletű munkahelyen végzett munka a szellemi éberség alacsonyabb szintjével, csökkenő mértékű elővigyázatossággal és fizikai teljesítőképességgel járhat együtt. Mindezek rosszullétet, balesetet okozó események kiváltó okai lehetnek.

A közlemény szerint ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak - körülbelül 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat - és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

Az ajánlás szerint indokolt váltogatni a munkával töltött és a pihenési időszakokat, utóbbiakra hűvösebb környezetben kell sort keríteni. A legjobb az, ha rövidebb és gyakrabban változó munkavégzési és pihenő időszakok követik egymást. Javasolt úgy ütemezni a munkát, hogy a nagyobb fizikai megterheléssel járó fázisokra hűvösebb napszakokban kerüljön sor.

Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni, és figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy egy-egy személy rövid ideig tartózkodjon a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Szükség esetén fontos annak figyelembevétele, hogy az egyéni védőeszközök (elsősorban a légzésvédő eszközök) használata egyénenként változó mértékben többletterhelést jelenthet viselője számára, ezért indokolt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának tanácsát is kikérni - javasolja a munkavédelmi igazgatóság.

Figyelmeztetnek arra is, hogy az illékony veszélyes anyagokkal végzett tevékenységnél fokozottan be kell tartani a munkavédelmi szabályokat, mivel a magas hőmérséklet fokozza egyes kémiai anyagok párolgását.

Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit (például kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés). Gondoskodni kell arról, hogy valamennyi munkavállaló tudja, közülük ki az, aki szükség esetén megfelelő elsősegélyt tud nyújtani - olvasható a közleményben.