Így vernek át rengeteg magyar autóst

Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök - hívja fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A szervezet egy olyan önszabályozó zárt ellátási rendszer kialakítását sürgeti, amely mérsékelheti az ellenőrizetlen forrásból származó hardverek és szoftverek forgalomba kerülését és a fogyasztókat érintő kockázatokat.
Napi.hu, 2017. január 19. csütörtök, 13:35
Fotó: Napi.hu

Iparági becslések szerint a gépjármű javítás területén működő 10 ezer vállalkozás ötödénél, míg az engedéllyel nem rendelkező több tízezer "javítónál" az elektronikus rendszereket vizsgáló eszközök illegális forrásból származnak. Ez a fogyasztóknak súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot jelent.

A legsúlyosabb problémát a légzsákok vezérlésébe, az ABS-be, az ESP-be, a sávelhagyást figyelő kamerás rendszerekbe, illetve minden egyéb számítógép-vezérlésű szerkezetbe történő szakszerűtlen beavatkozás jelenti. Ezek az eszközök egy egységes rendszer elemei, ezért amikor az egyik megsérül, akkor az a többi kapcsolt elemnél is működési rendellenességet okozhat - fogalmazott Gablini Gábor, a HENT vezetőségi tagja és a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnöke.

A nem ellenőrzött forrásból származó műszaki információk a javítás során hibás végeredményt adhatnak, amelyek meghibásodást eredményezhetnek, és környezetkárosító hatásuk is jelentős lehet.

Szakértők szerint az online kereskedelmi csatornákon olcsón beszerezhető, de nem jogtiszta gépjárművizsgáló diagnosztikai berendezések többsége az említett vállalkozói engedéllyel nem rendelkező magányszemélyeknél köt ki; ez pedig a különböző berendezések és eszközök forgalmazóinak átlagosan évi 6 milliárd forintos kárt okoz. Azonban a jelenség azért is jelent komoly kockázatokat, mert nem jelzik az autó szoftveres elemeiben fellépő esetleges hibákat, rosszabb esetben pedig még rontanak is az autó műszaki állapotán.

Fontos, hogy az autótulajdonos minden esetben kérjen tételes számlát - mondta Németh Mónika, a HENT titkára. Tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az importált használt autók 20-25 százaléka kiiktatott, vagy csökkentett hatásfokú kipufogógáz-tisztítóval, továbbá hiányos, manipulált biztonsági rendszerrel (például ESP, ABS, légzsákok, övfeszítők) üzemel, ami az autótulajdonosnak biztonsági kockázatokat és súlyos anyagi veszteségeket okoz. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy elősegítsünk egy olyan önszabályozáson alapuló, zárt rendszer kialakítását, amely mérsékli az illegális online kereskedelmen keresztül vásárolható hamis műszaki termékek arányát- tette hozzá a Németh.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bitpork, 2017.01.19 15:46

A Gabilin Gének jó lenne már szedni a sátorfáját. A nyilatkozatai alapján mindenhez ért, csak ahhoz nem amit csinál. Különösen áll ez a mostani és úgy általában a gépjármű kereskedő szövetség elnökeként tett megnyilvánulásaira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html