Így zuhant a magyar Nokia, így teljesítettek a legnagyobbak

Csökkent tavaly az öt legnagyobb árbevételű magyarországi elektronikai gyártó összesített árbevétele, a teljes iparág teljesítménye viszont csak kismértékben maradt el az egy évvel korábbitól a KSH adatai szerint. A mínusz legnagyobb részéért a bezárásra ítélt komáromi Nokia a felelős, míg például a Samsung javuló adatokról számolt be.
Ádám Viktor, 2015. június 19. péntek, 07:08
Fotó: Reuters

Vegyesen teljesítettek 2014-ben a hazai elektronikai ipar nagyágyúi: a Samsung és a Jabil javított, a Flextronics és a PCE Paragon gyengébb eredményt ért el, a Nokia számai pedig a komáromi gyár bezárásával összhangban mutatnak drámai visszaesést.

A KSH adatai szerint tavaly a számítógép, elektronikai, optikai termék és villamos berendezés gyártása szakágazat összesített árbevétele 3708,6 milliárd forintra rúgott, ami hajszállal kisebb csak a 2014-esnél. Ezen belül főleg a kis súlyú belföldi eladások estek vissza, a 93 százalékot képviselő export pedig még egyharmad százalékkal nőtt is. Fontos: forintban számolt értékről van szó, azaz mivel 2014 és 2013 között mind az euró, mind a dollár számottevően drágult a forinthoz képest, vagyis valójában csökkenő exportteljesítményről van szó.
Az összehasonlíthatóság kedvéért a cégek euróban illetve dollárban közölt adatait az adott év december 31-én érvényes MNB devizaárfolyammal számoltuk át, függetlenül attól, hogy a mérlegkészítés időpontja adott esetben ettől eltért.

Többet hoztak a Samsungnak a tévék

Az adatait forintban közlő Samsung Electronics Magyar Zrt.-nél bő 3 százalékkal 700 milliárd fölé növekvő nettó árbevétel mellett üzemi szinten hajszállal csökkent az eredmény, a mérleg szerinti profiton pedig végül az egy évvel korábbi hatodára csökkent, egymilliárd forint alatti adófizetési kötelezettség javított. A cég jászfényszarui székhelyén 2014-ben led -televíziókat állított elő, illetve folyadékkristályos (lcm) panelek gyártásával foglalkozott. A személyi jellegű ráfordításokon több mint 600 milliót fogott a cég, ez a sor így 12,1 milliárdra csökkent. Az átlagos állományi létszám 12 fővel 1748-ra nőtt, ám ezen belül a teljes munkaidőben alkalmazott fizikai dolgozók létszáma 61 fővel 738-ra emelkedett, a szellemieké pedig közel ugyanennyivel csökkent.

A Samsunggal még 2013 őszén kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány.

A kisebbik magyarországi Samsung-érdekeltség viszont lehúzta a rolót. A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt. színestévé-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártott, de "kifogyott alóla" a piac.


Reuters

Nagyot nőtt a Flextronics-profit

Euróban számolva bő tizedével csökkent a Flextronics International Kft. nettó árbevétele a 2014 márciusával végződött üzleti évben, de a nyereség az egy évvel korábbi többszöröse lett. A személyi jellegű és az egyéb ráfordítások csökkenése is közrejátszott abban, hogy az üzleti eredmény több mint a kétszeresére, 14,7 millió euróra emelkedett. A képen tovább javított a pénzügyi műveletek csökkenő vesztesége - ez a kedvező árfolyamváltozásokkal magyarázható - és a pozitívba váltó rendkívüli eredmény, így az adózás előtti, 13 millió eurós nyereség több mint négyszerese a 2012/2013-as üzleti évben elértnek. A munkavállalói létszám a negyedével 5,7 ezer főre csökkent.

A beszámoló kiegészítő melléklete kiemeli, hogy a 2011/2012-es üzleti évben elért, 5,1 millió eurós veszteség után növekvő nyereséget sikerült elérni. A cég szerint a javulást az magyarázza, hogy sikeresen folytatták az előző években megkezdett és kitűzött költségracionalizálási folyamatokat - az optimalizáció kiterjedt mind az adminisztratív, mind a termelési költségekre. Jelentős vevői portfóliót sikerült továbbá megnyerni a kis volumenű, de nagy hozzáadott értékű gyártási tevékenységben, szintén jelentős növekedés volt tapasztalható a háztartási elektronikai termékek piacán.

Az autóipari beszállítói tevékenység kiterjesztése a magyarországi gyártási tevékenységben egyre nagyobb részt tesz ki. Ennek a termelési folyamatnak a német testvércégtől való átmozgatása, az ezzel járó járulékos és fejlesztési költségek is jelentősen, pozitív irányban befolyásolták az eredményességet. A 2015-es üzleti évben folytatódik a meglévő vevőkkel a megrendelési volumenek növelése és új termékek gyártásának bevezetése: ennek köszönhetően az idei pénzügyi évben már Dél-Magyarországon is bővítik termelési és szolgáltatási tevékenységüket. Emellett több leendő vevővel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a gyártási és szervizelési tevékenység beindításáról - derül ki a cég éves beszámolójának mellékletéből.

Jó helyre költözött a PCE

Negyedével esett vissza a 2013-ban a 20. legnagyobb árbevételű magyarországi cégnek számító, a Foxconn-csoporthoz tartozó PCE Paragon Solutions Kft. forgalma, ami így tavaly 1,17 milliárd dollárra rúgott. Az üzemi eredmény ezzel szemben - az egyéb és az anyagjellegű ráfordítások csökkenésének következtében - 20 millió dollár fölé emelkedett. A  számítógépeket és kommunikációs eszközöket gyártó cégnél a pénzügyi műveletek vesztesége mérséklődött, de a rendkívüli eredmény mínuszba váltott, így az adózás előtti, 5,5 millió dolláros nyereség már kevesebb mint fele volt a 2013-asnak. (A mínuszos rendkívüli eredményt részben a cég lengyelországi leányvállalatának bezárása magyarázza.)

Az adófizetés után fennmaradó 4,5 millió dollárt osztalékként kivette a tulajdonos - hasonló történt egy évvel korábban is, de akkor ezt az eredménytartalékból is kipótolták -, így a mérleg szerinti eredmény ismét nulla lett. Az átlagos állományi létszám 646 főről 559-re csökkent, a leépítés egyaránt érintette a fizikai és a szellemi dolgozókat. Tavaly nyáron a cég Székesfehérváron megszüntette termelését, a gyártást a cég komáromi üzemébe költöztették át.

Bezárt a komáromi Nokia

A PCE áttelepülése segített a komáromi munkaerőpiacnak, hiszen a Nokia épp bezárta ottani üzemét. A Nokia Komárom Kft. árbevétele egy év alatt a felére zuhant (2013-ban még 24 százalék volt a mínusz), így a forgalom alig haladta meg a félmillió eurót. Az anyagjellegű ráfordítások megfeleződése a gyártás leállítását tükrözi, a személyi jellegű ráfordítások növekedését pedig az elbocsátásokhoz kapcsolódó végkielégítések és egyéb juttatások magyarázzák. Az üzemi eredmény a 2013-as hétmillió eurós pluszból 13 millió eurót meghaladó veszteségbe váltott, mínuszos lett a pénzügyi műveletek eredménye is, így végül 18,5 millió euró lett a mérleg szerinti veszteség az egy évvel korábbi közel hatmilliós nyereség után.

A létszámleépítés még 2012-ben kezdődött, akkor a gyártási tevékenység egy részének Ázsiába telepítése volt a rossz hír a dolgozók számára. Majd 2013-ban jelentették be, hogy a Microsoft megvásárolja a Nokia készülékgyártással és szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát, amit 2014 júliusában az új tulajdonos racionalizálási tervei követtek. Ennek részeként bejelentették a komáromi gyár bezárását. Ez az üzem akkor mintegy 1800 embert foglalkoztatott, és kapacitása már egy ideje jelentősen kihasználatlan volt.

A leépítéseket 2014 szeptembertől kezdte meg a társaság három lépcsőben, végleg 2014. november 30-án zárták be a komáromi gyáregységet - az év végén már csak 932-en dolgoztak a cégnél. A Nokia Komárom Kft. leépítéssel nem érintett munkavállalói a folyamatos jogviszonyt fenntartva, 2015. január 1-től a Microsoft Magyarország Kft. alkalmazásába kerültek át, így a globális pénzügyi, számviteli és beszerzési szolgáltatásokat végző osztályok is. A mobiltelefon értékesítési üzletág 2015. április 1-ig folytatta tevékenységét a Nokia Komárom Kft. alatt, majd az üzletágat a Microsoft Mobile Sales International OY vette át.

Ezzel 2015. április 1-től a Nokia Komárom Kft. üzleti tevékenységet nem folytat. Arról, hogy mi lett a dolgozókkal, részletesen itt olvashat.

Hazavitte a nyereséget a Jabil-tulajdonos

A Tiszaújvárosban gyártóbázist üzemeltető Jabil Circuit Magyarország Szerződéses Gyártó Kft. augusztussal végződött üzleti éve 1,2 milliárd dollárt megközelítő nettó árbevételt hozott, ami több mint 15 százalékkal múlta alul a 2012/2013-ban elért szintet. 2014-ben kedvezményes eszközátruházás keretében értékesítette az AMS, vagyis szervizüzletágát az iQor-nak. Az itthon a szombathelyi és a pécsi egységet érintő ügyletben a kivezetett eszközök értéke csaknem 75 millió dollár volt, az adásvételi szerződés alapján viszont 141 millió dolláron történt az értékesítés, vagyis a nyereség meghaladta a 66 millió dollárt. Az üzemi szintű nyereség így is az egy évvel korábbi több mint duplájára, 79 millió dollár közelébe emelkedett, amiben a költségcsökkentés mellett az egyéb bevételek növekedése játszotta a főszerepet.

A pénzügyi műveleteken elért veszteség viszont nőtt, a rendkívüli veszteség szintén, de a 70 millió dolláros adózás előtti eredmény így is bő 2,5-szerese az egy évvel korábbinak. A félmillió dolláros társasági adó után fennmaradó 69,5 milliós adózott eredményt az eredménytartalékból 125 millió dolláros osztalékká kerekítette ki a tulajdonos. Ezzel a mérleg szerinti eredmény nulla lett az egy évvel korábbi 24 millió dollár után. Az AMS-üzletág eladása is közrejátszott abban, hogy a múlt év végén mintegy négyezren dolgoztak a Jabilnál, ami nagyjából kétezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A Jabillal még 2013-ban kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK