Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciustól  több cégformánál is ingyenes lett a cégeljárási illeték és a közzétételi költségtérítés: a 2017. évi II. törvény ugyanis - számos más, kisebb horderejű változtatás mellett -ingyenessé tette a korlátolt felelősségű társaságok (kft-k), betéti társaságok (bt-k), közkereseti társaságok (kkt-k) és az egyéni cégek bejegyzésének illetékét, valamint a Cégközlönyben történő közzététel költségtérítését.

Hogy a könnyítés érezhető legyen, ezekért korábban egy kft. esetén 105 ezer forintot kellett fizetni. A Cégtörvényben meghatározott szerződésmintán alapuló egyszerűsített eljárás korábban is viszonylag olcsó illetékeit szintén eltörölték.

Az új Polgári Törvénykönyv azt is lehetővé teszi, hogy a 3 millió forintos törzstőke előírás nélkül indítsanak el egy vállalkozást. Úgy is létrehozható kft., hogy az alapításkor a vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátására nem kerül sor. Cserébe az alapítók vállalják, hogy a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a nyereség összege el nem éri a törzstőke mértékét - tér rá ki írásában Bacskó László.

Ezek a változtatások a cégalapítás ingyenessé tételével egyrészt még szélesebb kör számára lehetőséget adnak a vállalkozásra. A kkv-szektor felélénkítésének jót tehet a könnyítés, míg káros hatása, hogy visszaélésszerűen cégeket alapítanak. Netán meggondolatlanul kezdenek vállalkozásba az emberek, akár súlyos adósságokat a nyakukba véve.

A magyar vállalkozásokkal szembeni közbizalom csökkenésének elkerülése érdekében a Bacskó Ügyvédi Iroda szerint célszerű lenne a különböző hitelezővédelmi eszközök megerősítése. Kiemelt jelentősége lehetne a vezető tisztségviselők és a tagok mögöttes felelősségének szélesebb körű érvényesítésének, illetve a hozzájuk kapcsolódó joggyakorlat egységesítésének.

Márciusban több tízezer cég szűnhetett meg a kormány egy két évvel ezelőtti döntése miatt: a jegyzett tőkét a korábbi 500 ezer forintról 3 millióra kellett emelni a kft-éknél március 15-ig. A határidő előtt két nappal ennek még 59 ezer korlátolt felelősségű társaság nem tett eleget.