Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IIB felsővezetése munkamegbeszélést tartott az EY nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi képviselőivel, miután a cég nyerte a pályázatot, ahol a bank könyvvizsgálójának választották. Így megismerték az EY Hungary vezetőit, akik a bank székhelyének Moszkvából Budapestre történő költöztetésében is folyamatos együttműködnek az IIB-vel - írja honlapján az orosz vezetésű szervezet.

A pénzintézet eredetileg a KGST-ben töltött be fontos szerepet a Szovjetunióval szövetséges országok közötti pénzügyi, beruházási ügyletekben. A rendszer megdőlése után, a '90-es években veszített jelentőségéből, majd az elmúlt több mint tíz évben újra aktivizálta magát. Magyarország annak idején a Nemzetközi Beruházási Bank alapító tagja volt, de később a bank nem kellően átlátható és nem eléggé hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, és megfigyelőként folyamatosan figyelemmel kísérte annak munkáját, végül 2015-ben újra teljes jogú tagja. Az IIB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett.

A pénzintézet a hidegháború a KGB műveleteinek fedésében is részt vett, és miután a titkosszolgálat egykori vezetője, a jelenlegi Vlagyimir Putyin élesztette újjá tetszhalott állapotából 2012-ben, sokat támadják azzal az IIB-t, hogy kémtevékenység lehet mögötte. Ezt a bizalmatlanságot pedig a hazai közvéleményben csak fokozta az, hogy a magyar kormány elfogadta azokat a feltételeket, amelyek lényegében a hazai törvények felé helyezi a bankot. Az orosz vezetésű szervezet teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól.

A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket. Nem köteleznék a számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. A bank valamennyi tulajdona és bárminemű tevékenysége, művelete mentességet kap, valamint az ott dolgozók diplomáciai immunitást kapnak.

A IIB Igazgatótanács elnöke, Nikolaj Koszov üdvözlő beszédet intézett a keddi találkozón az összegyűltekhez, melyben röviden ismertette az IIB "Növekedési Stratégiáját" a 2018-2022-es időszakra. Mint elmondta, a bank minden tevékenységi területen javított teljesítményén.

Az EY könyvvizsgálói pozitívan értékelték a Nemzetközi Beruházási Bank reformjait és aktuális teljesítményét, hangsúlyozva ezek között, hogy az IIB a magyar fővárosba, vagyis Európába helyezi át a központját.

Az Egyesült Államok a már ismertetett aggályok miatt többször is jelezte, hogy nem támogatja a lépést. Míg Magyarországon süket fülekre találtak, amikor egyeztettek a kormánnyal a mentességek esetleges visszavonásáról, addig Csehországban nyomást gyakoroltak Prágára, hogy lépjen ki a bankból.