Illegális boltban árulták a lejárt chipseket

Illegális élelmiszerüzletet zárt be legutóbbi ellenőrzésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Napi.hu, 2016. szeptember 1. csütörtök, 09:45
Fotó: Napi.hu

A törökszentmiklósi bolt egy családi ház udvarán üzemelt, kínálatban többek között nápolyi, chips és száraztészta szerepelt. Az ellenőrök a helyszínen több mint 240 kilogramm, többségében lejárt, illetve ismeretlen eredetű élelmiszert foglaltak le.

A családi ház udvarán berendezett illegális boltban hűtést nem igénylő, részben helyben csomagolt élelmiszereket forgalmaztak. Az üzemeltető kereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett és nyilvántartásba vételi kötelezettségének sem tett eleget. A helyszínen összesen több mint 240 kilogramm élelmiszert találtak a Nébih szakemberei.

A forgalmazott élelmiszerek egy része jelöletlen, azaz ismeretlen eredetű, más része pedig ugyan jelölt, de minőségmegőrzési idő nélküli, vagy lejárt volt. A kínálatban chipsek, száraztészták és nápolyik szerepeltek.

A Nébih közlése szerint a Fittfood Bt..nél találták a hatvan kilogrammnyi vegyes ízesítésű chipset, míg Kelemenné Schuller Ildikónál találták a 42 tételnyi száraz, csomagolt élelmiszert (chips, száraztészta, nápolyi), összesen 182,9 kilogrammot. A Céginfo.hu adatai szerint a 2002-ben alapított bt. beltagja Kelemen József, kültagja Kelemenné Schuller Ildikó, a vállalkozás tavaly 5,2 millió forint árbevételt ért el.

Az üzemeltető áruja egy részét egy családtagja takarmányforgalmazó cégétől szerezte be. A takarmányforgalmazó vállalkozás engedélyezett módon vásárolt fel lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve gyártási selejtnek számító élelmiszereket takarmányozási célra. A termékek egy részét azonban nem állattartóknak értékesítette, hanem átadta a boltnak, hogy eladják a helyi lakosoknak.

Az árukészlet másik részét a lédig (gasztro) kiszerelésű termékek adták. Ezeket a helyszínen kisebb kiszerelésbe átcsomagolva forgalmazta a "vállalkozó", azonban az ehhez szükséges engedéllyel sem rendelkezett. A Nébih szakemberei a lefoglalt termékeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK