Illegális szarvasmarhavágást lepleztek le

Illegális szarvasmarhavágást szakítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy húsüzem ellenőrzése során - adta hírül a hivatal.
Domokos László, 2018. február 27. kedd, 08:49
Fotó: Napi.hu

Egy sertésvágó, sertés-, szarvasmarha-feldolgozó üzemben tartottak élelmiszer-higiéniai, nyomon követési ellenőrzést a Nébih szakemberei. A vizsgálat során az ellenőrök az üzem területén lévő garázsban egy szarvasmarhavágást szakítottak meg. A helyiségben kiépített, billenő ajtóval eltakarható csörlőt és az aljzat betonban rögzített fém karikát találtak.

A részletes Nébih-adatok szerint az ominózus vállalkozás a Varga és Tsa 2000 Kft., amely a Heves megyei Boldogon működik. A Céginfo.hu adatai szerint viszont a cég pontos neve Varga és Társa Hús Húsfeldolgozó Bt.

Természetesen - az engedély hiányán túl - ezek a körülmények nem feleltek meg sem az állatvédelmi, sem az élelmiszer-higiéniai előírásoknak. Az épp levágott szarvasmarha ráadásul kísérő dokumentumok, azaz a származását bizonyító iratok nélkül került az egységbe.

Az üzemben további mintegy 500 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak az ellenőrök. Ezeket a szakemberek kivonták a forgalomból, megtiltották a forgalmazásukat, valamint elrendelték megsemmisítésüket.

Az üzem több helyiségében felújítási tevékenység eszközeit tárolták, azonban azokat a hatóság felhívására már az ellenőrzés ideje alatt eltávolították az üzemi területről.

A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - közölte  Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK