Ilyen a nyár sötét oldala

Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk alapján. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt.
Napi.hu, 2014. július 3. csütörtök, 11:00
Fotó: Napi.hu

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető. Míg egy átlagos hónapban közel 1300, a nyári hónapokban átlagban több, mint 2800 az ilyen jellegű káresetek darabszáma. Ebben az évszakban a viharok sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Az elmúlt öt évben bejelentett jégveréskárok több, mint 80 százaléka nyáron történt, és a villámcsapások által okozott károk közel 70 százalékát is ebben az évszakban regisztrálta a biztosító.

Emellett a nyaralások következtében üresen maradt otthonok kedvező helyzetet teremtenek a betörők számára. Az Allianz Hungária 2013-as kárstatisztikái szerint az összes betöréses lopás kár 40 százaléka a fővárosban és Pest megyében történik, miközben Békés, Csongrád és Nógrád megye a legnyugodtabb helyek ilyen szempontból. Bár az esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, Budapesten nyáron a szombat a legkiemelkedőbb. Hétvégére gyakran kiürül a főváros, amivel párhuzamosan emelkedik a betörések száma is, 30 százalékkal magasabb a szombati napon történő betöréses lopások aránya nyáron, mint az év többi szombatján.

HOZZÁSZÓLÁSOK