A Garantiqa pénteken tartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek egyhangúlag támogatták a társaság 2013. évi beszámolóját és idei üzleti tervét - közölte az GHG Zrt az MTI-vel pénteken.

A társaság által nyújtott kezességvállalások 7,8 százalékkal mérséklődtek, amit döntően - egyszeri hatásként - az önkormányzati adósságkonszolidáció okozta portfólió-csökkenés okozott.

A tartalékok szintje számottevően csökkent és a ráfordítások is alacsonyabb voltak az előző évhez képest. A garanciavállalat osztalékot nem fizet, a nyereséget az eredménytartalék növelésére, ezen keresztül az alaptevékenységgel kapcsolatos szolgáltatások fejlesztésére fordítja.

Az eredménynek és a legnagyobb tulajdonos, MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tavalyi 3 milliárd forintos tőkeemelésének köszönhetően a társaság saját tőkéje 2013-ban 20,4 milliárd forintra nőtt a 2012. évi 11,6 milliárd forintról.

A garanciacég mérlegfőösszege a tavalyi 30,2 milliárd forintról 34,2 milliárd forintra emelkedett, aminek 87 százaléka likvid eszköz. A társaság 20,1 milliárd forint szavatoló tőkéje 2013-ban a 8 százalékos jogszabályi minimummal szemben 33,4 százalékos tőkemegfelelési mutatót eredményezett.

A Garantiqa céltartalékra és értékvesztésre fordított állománya 37,8 milliárd forintról 33,8 milliárd forintra csökkent 2013 végére. A kétes és rossz minőségű kezességvállalások mérséklődtek, a teljes állomány 8 százalékát tették ki.

A Garantiqa által vállalt kezességek 70 százaléka legfeljebb 25 millió forintos hitelekhez társult 2013-ban, ebben az ügyletkörben a kártya-hiteltermékek a jellemzőek. Az idén a Széchenyi kártyás termékek esetében növekvő keresletre számít.

A garanciadíjainak jelentős csökkentése mellett a Garantiqa 2014-es terveiben továbbra is nyereséges működés szerepel. A társaság idén már kezességvállalásainak 8,5 százalékos felfutásával számol, ami várhatóan meghaladja majd a kkv hitelállomány bővülési ütemét.

A cég 2013-ban a jegybank növekedési hitelprogramjának első ütemében 17 milliárd forint kezességet vállalt. A tervek szerint az NHP második szakaszában nyújtott hitelekhez már 46,5 milliárd forint garanciával tud társulni.

Urbán Zoltán, a társaság vezérigazgatója a közgyűlésen kiemelte: a Garantiqa szándéka, hogy a jövőben szolgáltatásait még olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben tudják igénybe venni a vállalkozások. Ehhez további informatikai fejlesztéseket hajt végre a cég 2014-ben - közölte a vezérigazgató.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részvényeinek 30,7 százaléka a kormány, 46,84 százalékának a Magyar Fejlesztési Banknak, a többi 22,46% százaléka pedig 20 magyarországi pénzintézet tulajdonában van. A kormány tulajdonosi jogait is az MFB gyakorolja.