Ilyen is van: az MNB megdicsérte a magyar bankokat

Az MNB piaci hitelprogramjában (php) részt vevő bankok 2017-re vállalták, hogy mintegy 230 milliárd forinttal növelik kkv-hitelezésüket. A vállalását minden bank teljesítette, ennek eredményeként szektorszinten az egy évvel korábbit is meghaladó, mintegy 250 százalékos teljesítés alakult ki. A bankok vállalásaikat 2018-ra is teljes egészében fenntartották, ami a kkv-hitelezés további kedvező alakulását vetíti előre - adta hírül a jegybank.
Domokos László, 2018. március 5. hétfő, 11:53
Fotó: Napi.hu

Az MNB 2016-ban indította el a php-t, amelynek célja a növekedési hitelprogram (nhp) lezárását követően a piaci alapú hitelezésre való gördülékeny visszaállás elősegítse, valamint a fenntartható gazdasági növekedés kkv-hitelezésen keresztüli biztosítása volt.

A php keretében az MNB a kereskedelmi bankokkal kötött kamatcsere-ügylet (HIRS) segítségével a hosszú futamidejű, piaci alapú hitelezésre irányuló ösztönzési rendszert alakított ki. A programban részt vevő hitelintézetek vállalták, hogy az MNB-vel megkötésre kerülő, akár három éven át fenntartható HIRS-ügylet névértéke negyedének megfelelő mértékben növelik kkv-hitelállományukat az adott naptári évben.

2016-ban 780 milliárd forint összegben kötöttek HIRS-ügyletet, ez összesen 195 milliárd forintnyi kkv-hitelezési növekmény vállalását jelentette ám a bankok kkv-hitelezésüket több mint 300 milliárddal növelték. A túlteljesítés ellenére a limit emelésére 2017 közepéig nem volt lehetőség, így a 2017-re vonatkozó vállalás 195 milliárdról 170 milliárd forintra mérséklődött az egyes HIRS-ügyletek év eleji (részleges) lezárásának eredményeképp.

Annak érdekében, hogy a bankok hitelezési vállalásaikat emelni tudják, az MNB monetáris tanácsa (MT) 2017 májusában a php második szakaszának elindításáról határozott. A júliusi HIRS-tenderen az MNB további 228 milliárd forint összegben kötött ügyleteket a hitelintézetekkel, így a bankok 2017-es kkv-hitelezési vállalása 170 milliárdról 227 milliárd forintra emelkedett. Ezzel bankrendszeri szinten átlagosan 34 százalékkal nőtt a bankok hitelezési vállalása, miközben a részt vevő 9 bank közül 3 legalább duplájára emelte vállalását.

A 2017 végén HIRS-ügylettel rendelkező 16 bank mindegyike teljesítette - több esetében a már megemelt - vállalását. Ennek eredményeként szektorszinten a bankok az egy évvel korábbit is meghaladó, mintegy 250 százalékos teljesítést értek el - közölte az MNB.

Tavaly - részben a bankok vállalásai miatt - a vállalati hitelállomány növekedésének dinamikája elérte a 10 százalékot, az önálló vállalkozókat is figyelembe véve a kkv-szektor hitelállománya pedig 12 százalékkal bővült. Vállalását önkéntes alapon egyetlen hitelintézet sem kívánta csökkenteni a 2018-ra, így a kkv-hitelállomány mintegy 6 százalékának megfelelő összegű vállalás nyomán a kkv-hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek ítélt 5-10 százalék közötti sávban stabilizálódhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK