Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új csúcsra emelkedett az MFB konjunktúra mutatójának, az MFB-Indikátornak az értéke, amely tavasszal 59,9 ponton állt. Jó hír az is, hogy a Makrogazdasági-index a felmérés eddigi történetében első alkalommal emelkedett 50 pont fölé (51 pont, +2,1 pont 2013. őszhöz képest), ami az elemzés módszertana alapján javuló gazdasági keretfeltételeket és optimista várakozásokat jelent.

A jó hangulat meglátszik a várakozásokon is, hiszen a cégek 54,9 százalék várja az exportértékesítés bővülését, mindössze 6,1 százalék volt az, aki ennek visszaesésével számol. Amennyiben a belföldi várakozásokat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a vállalatok átlagosan 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a következő egy évben, ám az idei év első felében akár a 4 százalékot megközelítő GDP-növekedés sem elképzelhetetlen szerintük, miközben 44,3 százalékuk szerint változatlan marad az itteni eladási volumene, 43,6 százalék szerint ez növekedni fog, míg 12,1 százalék számol visszaeséssel.

A belföldi értékesítés várt alakulása
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

Az elemzés készítői szerint szintén a belföldi piaci feltételek normalizálódását jelzi, hogy míg a felmérést megelőző 12 hónapban még öt olyan ágazat volt, amelyben a belföldi értékesítés csökkenését elszenvedő vállalkozások hányada meghaladta a növekedést elérők részarányát, a várakozások alapján a következő egy évben már csak egy ilyen lesz: a háztartási energiaárak leszorítását, ill. egyéb szabályozói változásokat elszenvedő energetika. Az ipari, azon belül is a feldolgozóipari vállalatok a legbizakodóbbak a belföldi értékesítés várható alakulásával kapcsolatban.

Jöhet a több munkaerő és a több beruházás

A fenti folyamatok a munkaerőpiacra is begyűrűznek, az MFB Periszkóp szerint az év közepére 3 százalékra gyorsulhat az alkalmazottak számának növekedésre a versenyszférában, a legnagyobb bővülésre az iparban, az idegenforgalomban, illetve az infokommunikációs ágazatban számítanak a vállalatok.

A vállalatok foglalkoztatással kapcsolatos tervei, valamint az alkalmazottak számának alakulása a versenyszférában
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

A felmérés készítői megjegyzik: amennyiben ez a lendület kitart az év végig, úgy az alkalmazottak száma az év egészét tekintve az 1,87 millió főt is elérheti, ami 2008 óta a legmagasabb érték lenne.

Fontos változás az is, hogy amíg 2013. őszén a cégek 72,7 százaléka, addig idén tavasszal már 78,5 százaléka tervezett fejlesztést a felmérést követő 12 hónapban, ráadásul mindhárom szegmensben (mikro-, közép- és nagyvállalati) növekedést mértek. Az MFB szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a beruházási cikkek ára - vélhetően a forint árfolyam gyengüléséből adódóan - ugyanolyan mértékű korlátot jelent a cégeknek, mint két évvel ezelőtt, ez pedig fékezheti a beruházásokat.