Tíz járművet általános vizsgálatokra használnak majd, 10 pedig mammográfiás vizsgálatra lesz alkalmas. Az első busz Sülysápra, majd Zsámbékra indul, a járművek főképp a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik föl - közölte Balog Zoltán a kormany.hu szerint.

Az általános vizsgálat elvégzésére alkalmas 10 busz darabonként mintegy 100 millió forintba, a mammográfiás készülékkel is felszerelt 10 busz 180-190 millió forintba került - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szombaton átadott jármű gyártója, a Kravtex Kft. és az Ikarus márciusra készítik el a 20 egészségügyi járművet. (Szűrésre menne? Rossz hírünk van.)

A Credo Econell Medic szűrőbuszokat a Kravtex-Kühne Csoport gyártja. A mobil szűrőegység alapját képező 13 méteres szóló busz eredeti adottságai nemzetközi összehasonlításban is egyedülállók - írja közleményében a buszgyártó.

Credo Econell Medic, forrás: Kravtex-Kühne

A jármű könnyűszerkezetű, döntő részben alacsony padlószintű, belső kialakítása pedig - a csökkentett méretű kerékdoboknak, alacsony dobogóknak, és az emelt szintű részeken is sík padlónak köszönhetően - mentes a holtterektől. Ezért a szűrőbusz belső terének szinte minden négyzetcentiméterét sikerült hasznosítani, így 6 teljes értékű, különálló helyiséget lehetett kialakítani.

A Credo Econell Medic gyártásába a cégcsoport hagyományos magyar beszállítói mellett számos olyan hazai kis- és közepes méretű vállalkozás is bekapcsolódott, amelyek eddig még nem vettek részt a buszgyártásban. A jellemzően Győr-Moson-Sopron megyei villamos-, asztalos-, és vízszerelő szakipari partnerek mellett a beltéri ajtók például a felvidéki Martoson (Martovce) készültek. A magas hozzáadott értékű szűrőbuszok vételár arányos magyar értékhányada eléri a 75-80 százalékot, amely a legmagasabb a hazai gyártmányú autóbuszok között - írja közleményében a buszgyártó.