Egy kötelező munkahelyi kedvezmény, amiről a legtöbben nem is tudnak!

Egy friss országos felmérés szerint Magyarországon 10-ből 9 ember soha nem hallott a munkaadó által kötelezően (és ingyenesen) biztosítandó irodai szemüveg lehetőségéről, pedig minden második munkavállaló panaszkodik komoly fejfájásra és szemszárazságra a képernyő előtti munkavégzés miatt - írja a pénzcentrum.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. november 3. vasárnap, 19:20
Fotó: Pixabay

2019. októberében országos felmérést készített a "Jár neked a szemüveg" fórum arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire ismerik és használják ki a munkavállalók és a cégek azt a lehetőséget (és törvényi kötelezettséget), ami szerint a munkaadóknak szemüveget kell biztosítaniuk a képernyő előtti munkavégzés céljából - olvasható a portálon.

A felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92 százaléka egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint ingyenesen igényelhetnek a munkáltatótól éleslátást (dioptriás) biztosító szemüveget, vagy kék fény szűrős monitor szemüveget. Ez az arány annak fényében megdöbbentő, hogy a válaszadók 69 százaléka szenved legalább három, látással kapcsolatos problémától, kortól és a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségétől függetlenül.

A képernyő előtti munkavégzés egyik mellékhatása a számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome - CVS), mely egyszerre eredményezhet szemszárazságból eredő szúró érzést, fejfájást és fáradékonyságot.

A képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat is tud okozni.  A felmérés szerint a 18-29 éves korosztály 89 százaléka szenved a számítógépes-látás szindrómától, míg a 30+ korosztálynál ez az arány 75 százalék. Ez részben azért lehet, mert a fiatalok vélhetően gyakrabban használják az okostelefonjukat és otthon is több időt töltenek el a gép előtt.

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a dolgozók több, mint a fele tisztában van a kék fény veszélyeivel, 83 százalék egyáltalán nem hord monitorszemüveget. A jó hír, hogy monitorszemüveget is lehet igényelni a munkáltatótól, ráadásul nullás (dioptria-mentes) szemüveg esetén orvosi vizsgálatra sincs szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2019.11.04 22:11

Ekkora áltudományos ostobaságot, te úristen!
1. A rövidlátás oka genetikai, nem pedig számítógép használattól alakul ki. (A cikkben is ott van egyébként, hogy rengetegen eleve rövidlátóak a monitor előtt töltött időtől függetlenül).
2. A telefon vagy notebook bámulás valóban okozhat szemkifáradást, mivel túl közelről nézik, de ez kifáradásos jellegű tünet és emiatt vissza is áll, szó sincs arról, hogy majd ettől lesz -3 dioptriás a szeme valakinek.
3. A monitor használat olyan tüneteket okoz, amin nem fog semmilyen szemüveg segíteni (pl szemszárazság a pislogás hiánya miatt)
4. És a kedvencem: a kék fény. Ugyan ki tiltja meg a munkavállalónak, hogy a monitoron a kék színösszetevőt 5 mp alatt, teljesen ingyenesen lejjebb vegye? És miért jó az, hogy helyette szemüvegben bohóckodik, amiben minden más (is) kicsit sárgásnak látszik a környezetében?
5. A hülye rendelet miatt - ahol tudnak róla - viszont boldog-boldogtalan felíratja az olvasószemüvegre szorulótól a -10 dioptriásig, a munkáltatót pumpolva ezzel, holott köze nincs a monitorhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html