2019. októberében országos felmérést készített a "Jár neked a szemüveg" fórum arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire ismerik és használják ki a munkavállalók és a cégek azt a lehetőséget (és törvényi kötelezettséget), ami szerint a munkaadóknak szemüveget kell biztosítaniuk a képernyő előtti munkavégzés céljából - olvasható a portálon.

A felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92 százaléka egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint ingyenesen igényelhetnek a munkáltatótól éleslátást (dioptriás) biztosító szemüveget, vagy kék fény szűrős monitor szemüveget. Ez az arány annak fényében megdöbbentő, hogy a válaszadók 69 százaléka szenved legalább három, látással kapcsolatos problémától, kortól és a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségétől függetlenül.

A képernyő előtti munkavégzés egyik mellékhatása a számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome - CVS), mely egyszerre eredményezhet szemszárazságból eredő szúró érzést, fejfájást és fáradékonyságot.

A képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat is tud okozni.  A felmérés szerint a 18-29 éves korosztály 89 százaléka szenved a számítógépes-látás szindrómától, míg a 30+ korosztálynál ez az arány 75 százalék. Ez részben azért lehet, mert a fiatalok vélhetően gyakrabban használják az okostelefonjukat és otthon is több időt töltenek el a gép előtt.

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a dolgozók több, mint a fele tisztában van a kék fény veszélyeivel, 83 százalék egyáltalán nem hord monitorszemüveget. A jó hír, hogy monitorszemüveget is lehet igényelni a munkáltatótól, ráadásul nullás (dioptria-mentes) szemüveg esetén orvosi vizsgálatra sincs szükség.