Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább folytatódott a háztartási hitelállomány csökkenése, tavaly a negyedik negyedévben a tőketartozás 5538 milliárd forintot tett ki, amely 146 milliárdos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Ez azt jelenti, hogy a tőketörlesztések, a hitelleírások és eladások volumene továbbra is jócskán meghaladta a folyósítások volumenét - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A csökkenés éves bázison 834 milliárd forint, bár ennek zöme az év eleji elszámolásokhoz köthető, amikor közel 500 milliárddal mérséklődött a lakossági hitelállomány.

Szépen fizettek az emberek

Csökkent a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya is, ugyanis az utolsó negyedévben a teljes állomány 18 százalékával voltak 3 hónapon is túli elmaradásban, míg az előző negyedévben ez az arány 18,8 százalék volt.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Ez a javulás igencsak időszerű volt, hiszen az elszámolás után rohamtempóban kezdett el emelkedni a késő hitelek aránya, a harmadik negyedévre megközelítve az azt megelőző állapotot. 2014 utolsó negyedévében ugyanis 19,3 százalék volt ez az arány, amely tavaly márciusra 15,7 százalékra esett. Ezt követően 16,3, majd 18,8 százalék lett az arány, vagyis újra romlott a fizetési fegyelem. A negyedik negyedéves adat most ennek a trendnek a megfordulását jelzi. Hogy ez mennyiben köszönhető a fizetési fegyelem javulásának és mennyiben a pénzintézetek portfóliótisztításának, az nem derül ki az adatokból.

Késedelem nélküli hitelállomány aránya az év végén 71,8 százalék volt az azt megelőző 69,3 után. Az elszámolás után az arány 74,3-ra javult az azt megelőző 69,1 után.