IMF-tárgyalás: Orbán hárítja a felelősséget (bővített)

Orbán Viktor szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség.
MTI, 2012. március 8. csütörtök, 11:33
Fotó: Napi.hu

"Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek", ez a baj - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán az IMF/EU-konzultációról szólva. Hozzátette: Magyarország kinyilvánította tárgyalási szándékát, előkészítette a főtárgyaló pozícióját, és a jegybankkal kapcsolatos kérdéseket is rendezte.

Orbán a hazai adózási helyzettel kapcsolatban elmondta: a kormány célkitűzése, munkájának rendezőelve az, hogy legalább 5,5 millió ember éljen munkából, vállalkozásból. A kormányfő előadásában kifejtette: 2010-ben 3,8 millió ember dolgozott, ám közülük 1,2 millióan nem fizettek adót, vagyis 2,6 millió ember tartotta fenn az országot. Ez lehetetlen, ez képtelenség, önmagában is abszurditás, hosszabb távon pedig tragédia - figyelmeztetett Orbán, aki szerint ha nem sikerül elérni azt, hogy legalább 5,5 millió ember dolgozzon és fizessen adót, akkor a magyar gazdaságnak nincs jövője, a kormány pedig nem tudja végrehajtani programját.

"Össze kell növeszteni" az adórendszert és a középosztályt

Ez társadalompolitikai célkitűzés is egyben, 5,5 millió ember munkája ugyanis automatikusan magával hozná a középosztály felerősödését - mondta Orbán Viktor, aki szerint ha nincs stabil középosztály, nincs politikai stabilitás sem, a gazdaság nem tudja megtermelni a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjat. Ha azt látni, hogy a választási kampányban több szó esik az újraelosztásról, mint az adórendszerről, akkor a kormányzat nem járt sikerrel; ellenkező esetben azonban kijelenthető: megtörtént a társadalom középosztály-központú átalakítása. "Össze kell növeszteni" az adórendszert és a középosztályt - ez a tétje szerinte a következő másfél év politikai kihívásának.

"Mindig van közegellenállás, de azt le kell törni"

Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár az átalakítások radikális szakaszán már túl vannak - így az elkövetkező, konszolidációs időszak békésebb, nyugodtabb lesz -, nincs olyan reform, amellyel szemben ne lennének ellenérdekeltek, ám ez nem ad felmentést a kormányzatnak a programja végrehajtásában. Mindig van közegellenállás, de azt le kell törni, vagy megegyezéssel meg kell szelídíteni - fogalmazott, közölve: támogatja Parragh László MKIK-elnök javaslatát, hogy a kamara és a kormány közösen tekintse át az eddigi átalakításokat, valamint azt is, hogy azok közül melyek alakultak "nem kívánatos irányba". Ezeket a tervek szerint március végéig "beazonosítják", és a kabinet pedig április végéig teljesíti e közös bizottság ajánlásait.

"Buta politika" az EU-pénzek felfüggesztése

Rendkívül buta politikának és rossz vezetői felfogásnak tartja a miniszterelnök az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszenek fel Magyarországnak szánt kohéziós pénzeket. Hogyan szeretne az EU és az európai gazdaság kilábalni a válságból, ha azt a rossz vezetői mentalitást képviseli, hogy a rosszakat támogatja, a jókat meg bünteti? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Megjegyezte, Magyarország költségvetési hiánya idén és 2013-ban is a 7-8. legalacsonyabb lesz az unióban, és csökken az ország államadóssága is.

A kormányfő szerint az olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Bizottság képvisel, még egy "vidéki kócerájt" sem lehetne elvezetni. Megismételte ugyanakkor, hogy szerinte Magyarországtól egy fillért sem fognak elvenni.

Az uniós támogatások magyarországi felhasználásával nem elégedett Orbán, azon változtatni kell, és hatékonyabbá tenni. Az országot ért külföldi kritikákra úgy reagált: a kabinet eddig is ellenállt az olyan nyomásnak, amely csak a radikális ellenállást támogatja, van azonban néhány ügy, amelyben egyenesen kell fogalmazni.

Az MKIK támogatja a szerkezetátalakítást

Az idén öt nagy kihívással kell szembenéznie Magyarországnak - mondta Parragh László, az MKIK elnöke a szakmai rendezvényen. Meg kell találni az együttműködést a megsértett üzleti körökkel, emellett kihívást jelent még a finanszírozás, a strukturális átalakítások végig vitele, a foglalkoztatás bővítése és a növekedés beindítása. Március végéig jöjjön létre egy közös munka a kamara és a kormány között, tekintsék át az eddigi folyamatokat - javasolta Parragh.

A kamara támogatja a szerkezetátalakítást, ha az átalakításokat végig tudják vinni, fenntartható pályára kerülhet Magyarország - véli Parragh. Az MKIK-elnök szerint nagyon fontos az is, hogy Magyarország ne szakadjon túlzottan le Németországtól. Szerinte ha nem tud Magyarország rácsatlakozni a német bővülésre, beszállítói pozíciói tovább romlanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hari1, 2012.03.09 17:06

Valaki nagyon jól járt, ennyi az egész........................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.03.09 15:57

@rk-koma: Mi kozunk az ukranokhoz? Mikor volt az ukran-orosz vita miatt gazellatasi problemank? Mikor volt egyaltalan gaz vagy olajhianyunk?

Sajnos a valosag az, hogy Orbanek eltozsdeztek magukat. Arra szamitottak hogy megveszik a MOL -t az oroszoktol, majd kicsivel jobb arfolyamon eladjak mas maganbefektetoknek, ezutan hirdettek volna hogy mekkora uzlet volt, es az oroszoktol sem fuggunk tovabb.
Ha tenyleg annyira fontos lenne a MOL, akkor 51% -ot vasarolt volna az allam.

Igy vagy ugy, 5-600 MRD elment a MOL -ra amikor a dolgozo embereket agyonsanyargatjak hogy tartani tudjak az elcseszett koltsegvetest, ez az igazsag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rk-koma, 2012.03.09 15:09

@VoIe:
Ilyen rövid távon semmi sem változott, ha nagyon sarkosan szeretnénk fogalmazni. A lépésnek rövid távon nincs értelme, de az ország stratégiája szempontjából igenis van. Nem tudom emlékeztek-e még az orosz-Ukrán gázszállítási vitákra? Nem hiszem, hogy nem látjátok, hogy itt nem tisztán gazdaságpolitikai kérdésről van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rk-koma, 2012.03.09 15:06

@Blama: Én arra próbáltam felelni, hogy nagyon nagy az Orosz függés, a szénhidrogének beszerzésénél, de mégsem teljes. Az állam tulajdonosi szerepe az lehet, hogy tulajdonosként terelni tudja az ország energiaellátásáért nagy részben felelős vállalatot, hogy tovább csökkentse az egyoldalú függést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.03.09 13:48

@rk-koma: Mi valtozott a MOL -ban miota az allame az a reszvenypakett, nem pedig az oroszoke? Nagyobb a nyereseg? Olcsobb a benzin? Biztosabb az ellatas? Teremtettek munkahelyeket? Fizetnek osztalekot? Komolyan erdekelne, hogy kozel 200MRD -ot mire dobtak ki.
Ha ezzel vettek meg a nagy nemzeti szivu szavazokat, akkor nem volt kicsit koltseges ez a megoldas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html