Csalók élnek vissza az Index nevével

A Facebookon, fizetett hirdetésben bukkant fel egy adathalász oldal, amely bejegyzéseiben az Index nevével és tipográfiájával visszaélve utazik hiszékeny emberek személyes adataira és pénzére - írja a portál, amely arra figyelmezteti olvasóit, hogy senki ne dőljön be az ingyen iPhone-t ígérő oldalnak.
Szabó Dániel, 2019. március 8. péntek, 11:50
Fotó: Napi.hu

Mindössze egy 1 euróért lehet egy iPhone X-hez hozzájutni Magyarországon - írta egy kamu bejegyzésben egy csaló csoport karácsonytól februárig, amely látszólag ártatlan Facebook-bejegyzéseket hirdet arról, hogy van egy titkos oldal, amelyen ilyen olcsón osztogatják a csúcskategóriás, 320 ezer forintos árú változatát. A facebookos linkekre kattintva a gyanútlan felhasználókat egy az Index oldalaira nagyon hasonlító felületet és cikket dob eléjük a rendszer. A csalás február óta már nemcsak iPhone, de Samsung telefonokkal is létezik.

Fontos, ha valaki elutalja az 1 eurót nem kap semmit, sőt többek arra panaszkodtak, hogy a vásárlás után levont tőlük még 29 eurót a kamuoldal. "Az adathalász oldal elég ügyesen van megszerkesztve, csak magyar ip-címen és mobilos felületen mutatja a kamu Index-cikket, benne a linkkel az akcióra, vélhetően azért, hogy a Facebook ellenőrző rendszerein minél később akadjon fenn" - írják róla a portálon.

Az Index megtette a szükséges jogi és technikai lépéseket az ügyben. Azt tanácsolják mindenkinek főszabályként, hogy ha ismert oldalon olvasnak "túl szép, hogy igaz legyen" jellegű akciókról, akkor mindig ellenőrizzék az oldal url-jét a böngészősávban. Valamint a Facebookon jelentsék fel az ilyen kamu fizetett hirdetéseket: a reklám mellett a három pontra kattintva, és ott a Hirdetés bejelentése (angol nyelvre állított Facebooknál: Report Ad) opciót választva lehet ezt megtenni.

Listát is közöltek, hogy mely oldalak azok, amelyek az Indexnek adják ki magukat, de semmi közük hozzájuk és a csalók készítették őket:

  • https://upgradeview.com
  • https://breakcart.com/
  • https://spaceease.com
  • https://spaceupstanding.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK