Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elindította a Horizont Magánnyugdíjpénztár az éves befizetésre ösztönző kampányát, amelynek során arra kérik a tagokat, hogy az évi 2400 forintos tagdíjat, illetve a 9600 forintos támogatást fizessék be egy évre előre. A díjfizetés 2021. márciustól 2022. februárig tartó egy éves időszakra szól, a befizetési határidő 2021. március 31.

A Horizont a legnagyobb megmaradt magánnyugdíjpénztár. A kasszákat pontosan 10 évvel ezelőtt államosították, mostanra nem egészen 55 ezer tagjuk maradt. A Horizontnál a tagdíjat és a támogatást a pénztártagok legegyszerűbben bankkártyával a honlapon és a személyes ügyfélportálon (horizontmagannyugdijpenztar.hu) keresztül teljesíthetik. Az előremutató éves időszakra vonatkozó befizetettségi arányról pedig a honlap nyitóoldalán látható, naponta frissülő számláló segítségével tájékozódhatnak.

A pénztár a tagok részére hetente küld befizetésre felhívó hírlevelet e-mailen, sms-t, emellett az intézmény honlapján és a Facebookon is írnak a tennivalókról. A díjat határidőben teljesítőknek az idén is köszönő ajándékot adnak.

70 százalék a minimum

A tagdíj befizetése elengedhetetlen, hiszen törvényi előírás alapján 70 százalékos tagdíjfizetési arány eléréséhez kötött a magánnyugdíjpénztár fennmaradása, mivel a jogszabály rendelkezései szerint a pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnhet, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

A tagdíj a pénztártagok saját nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítja, amelyből a pénztár mindössze 2,5 százalékot vonhat el. Ez a 2400 forintos éves tagdíj esetén 60 forint elvonást jelent. A fennmaradó összeg a tag egyéni nyugdíjszámlájára kerül.

Mivel a jogszabály indokolatlanul alacsony mértéket szabott meg a tagdíjakból történő működési elvonásra, a pénztár - a többi magánnyugdíjpénztárhoz hasonlóan - a napi működési kiadások fedezetére, azaz a számlavezetéshez és a pénztár kötelezettségei teljesítéséhez szükséges költségekre működési támogatást is kér. Ennek összege a Horizontnál az idén is 9600 forint. A működési támogatást teljes mértékben a pénztár működésére használják fel, egyebek között informatikai és adminisztrációs költségekre, a felügyeleti díjra, a kötelező alkalmazottak és munkavállalók bér jellegű kiadásaira, a számlavezetési költségek finanszírozására, egyéni számlaértesítő postai megküldésére, elektronikus kommunikációs csatornák, webfelület, személyes ügyfélportál, vagy az ügyfélszolgálat üzemeltetésére.

Az elmúlt négy évben a pénztárnál a tagok körülbelül 80 százaléka fizette be a tagdíjat, emellett 62 százalékuk fizetett működési támogatást is. Jelenleg a pénztár honlapján lévő számlálók még éppen csak elindultak: a tagdíjfizetés 8, a működési támogatás befizetése 3 százalékon áll.