A miniszter az MVM Partner Zrt. konferenciáján közölte: az ipari rezsicsökkentéshez szükséges közszolgáltatási törvény elfogadását követően nonprofit közműszolgáltatókat hoznak létre.

Alacsony energiaárakat kell kínálnunk ahhoz, hogy Magyarország megőrizze versenyképességét - fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a villamos energia a háztartások és az ipar területén is egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb.

A lakossági rezsicsökkentést követően megkezdjük azokat a lépéseket, amellyel meg tudjuk teremteni az ipari rezsicsökkentés alapjait - mondta Némethné. Szavai szerint a hazai energiafüggetlenséghez szorosan kapcsolódik a paksi atomerőmű bővítése, amely hosszú távon biztosítja az ország versenyképességét. Fontos szempontnak nevezte, hogy az energiafelhasználás csökkentése jelentősen növelheti a versenyképességet, így az olcsó energia válik meghatározóvá a jövőben.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója ismertette: a régióban meghatározó, állami tulajdonú vállalatcsoport kötelessége az energiabiztonság magyarországi megteremtése a villamos energia és a földgáz területén is. A társaság növekedési pályára állt, a négy évvel ezelőtti 550 milliárd forintról az idén 1200 milliárd forintra növeli árbevételét. Ez a növekedés azt jelenti, hogy az MVM cégcsoport Közép-Kelet-Európa 20. legnagyobb társasága, Magyarországon pedig a legnagyobb állami tulajdonú vállalattá nőtte ki magát. A vezérigazgató a cég felelősségének nevezte, hogy a fogyasztók részére magas színvonalon, elérhető áron biztosítsák a villamos energiát és a földgázt. A feltételrendszert a parlament által elfogadott nemzeti energiapolitika, és a kormányzati gazdaságpolitika szabja az MVM csoportnak - mondta Baji.