Indulhat a rossz hitelek felvásárlása

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. működését, így a társaság elkezdheti a problémás kereskedelmi ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó eszközök megvásárlását - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2016. február 10. szerda, 16:36
Fotó: Napi.hu

Az EB a módszertani átvilágítást követően megállapította, hogy a jegybank és a MARK szakemberei által, a problémás eszközportfóliók vásárlására kidolgozott módszertan piaci árazást biztosít, és nem tartalmaz állami támogatást a programban részt vevő pénzügyi intézmények számára.

Az MNB közleményéből az is kiderült, hogy a bizottsági határozat kézhez vétele után a MARK 2016. február második felében hivatalosan is meghirdeti az eszközvásárlás feltételeit, ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden pénzügyi intézmény részt vehet. A részvétel önkéntes, de a MARK minden, a feltételeknek megfelelő portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz.

Fábián Gergely, az MNB igazgatója kifejtette: a jegybank alapította társaság a kereskedelmi bankok rossz projekt- és kereskedelmi ingatlanhiteleit vásárolná fel, hogy a pénzintézetek a rossz eszközöktől megszabadulva jobban bekapcsolódjanak a vállalati hitelezésbe. Hangsúlyozta, hogy a MARK kizárólag teljes portfóliókat vásárol a hitelintézetektől, beleértve a legrosszabb minőségű eszközöket.

Kandrács Csaba, MARK Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, számukra a "legjobb eszköz is rossz minősítésű". A társaság három üzletága - követeléskezelés, ingatlankezelés és fejlesztés, valamint komplex követelési szolgáltatás - 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólió építés időszakában.

A hitelintézetek március elejétől, három hónapon belül regisztrálhatnak, majd a piaci átvilágítást követően tesz a MARK árajánlatot valamennyi eszközre. Amennyiben a nem teljesítő hitelek kivásárlása megtörtént, az eszközkezelő modellezi a lehetőségeket és minden követelésnek, ingatlannak megkeresi a megfelelő hasznosítást. Ha kell a MARK beruház, jobban működteti például az ingatlant, illetve hatékonyabban összekapcsolja az erőforrásokat annak érdekében, hogy a felépített portfóliót minél hamarabb piaci áron értékesítse a végfelhasználók felé.

A társaság vezérigazgatója hozzátette: a rossz portfóliókra más szereplők is ajánlatot tehetnek, amennyiben ellenajánlatával a versenytárs nyer, a MARK felajánlja a megvásárolt eszközök kezelését operatív szinten - a komplex követeléskezelési szolgáltatás keretében -, ezzel is gyorsítva a nem teljesítő hitelállománytól való megtisztulást.

Kandrács Csaba felidézte, a jegybank első körben 300 milliárd forint forrást biztosít a MARK Zrt.-nek a működése megkezdéséhez, a zrt. azonban profitorientált cégként működik majd, középtávú cél a tőkepiaci refinanszírozás, hogy minél hamarabb piaci alapokra helyezzék a vállalat működését. A MARK Zrt. nem kíván állandó szereplő lenni a piacon, csak katalizátor szerepet tölt be.

A tervek szerint a MARK-projekt, a problémás eszközök vásárlása, kezelése és eladása 10 évig tart majd, ebből 1 év az előkészítési ciklus, mintegy 15 hónap a befektetési és 7 év az értékteremtési periódus. A MARK Zrt. profitorientáltan működik majd, a portfóliók értékesítése transzparens.

HOZZÁSZÓLÁSOK