Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt követően a jegybank által a Tisza Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok kezdeményezték az intézmény végelszámolását, amelyet az MNB el is rendelt. Ez alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a lehető legrövidebb időn belül - az adott betétes tényleges betétösszegétől függően - 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján - közölte az MNB.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal.

A Tisza Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környékét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,4 ezrelék volt.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete - ellentétben ezen egyedi intézménnyel - összességében stabil. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének 2014. december 5-i közleménye szerint a Tisza Takarékszövetkezet kizárásával (ennek nyomán vonta vissza a jegybank az intézmény tevékenységi engedélyét) lezárult a szövetkezeti hitelintézeti szektor megtisztulása. Így e vizsgálat kapcsán más piaci szereplők engedélyének visszavonása nem várható - zárul a jegybank közleménye. .