Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április közepén indul Magyarország első és egykor legnagyobb forgalmú termelői értékesítő szervezetének (tész), a december vége óta felszámolás alatt lévő Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet vagyonának értékesítése - tudtuk meg Kaszó Éva felszámolóbiztostól, a CMB Holding Kft. ügyvezetőjétől. Valamennyi vagyonelemet eladják, a működőképes egységeket várhatóan egyben hirdetik meg, azok megvásárlásával tovább folytatható a korábbi tevékenység.

A vagyonértékelés még folyamatban van, így pontos összeget nem közölt a felszámoló; a szövetkezetnek jelentős, milliárdos nagyságrendű vagyona van eszközökből, készletből, üzletrészekből és ingatlanokból. A mórahalmi központi telephelyén kívül Hatvanban és Kiskundorozsmán maradt értékes ingatlan- és eszközvagyona, a termények begyűjtését és raktározását szolgáló egységek, hűtőházak. A Mórakert a felszámolási eljárás alatt már nem folytatja tevékenységét.

Csekély bevétel jöhet behajtásból

A kinnlevőségének behajtásából nem várható jelentős bevétele a Mórakertnek, ugyanis kötelezettségállományának meghatározó része cégcsoporton belüli, főként kisösszegű követelésekből áll, ezek realizálására a felszámoló szerint kicsi az esély.

A tartozás növekszik, a termelőket tavaly kifizették

A felszámoló eddig 84 hitelezőt vett nyilvántartásba, akik több mint négymilliárd forintot követelnek a Mórakerttől. Ez azonban még vátozhat, ugyanis több hitelezői követelés még egyeztetés alatt áll. Az elismert adósság túlnyomó részben banki tartozás, a hiteleket beruházások megvalósítására és forgóeszköz finanszírozásra vette fel a szövetkezet.

Tartozik továbbá az adóhatóságnak és cégeknek, termelőknek azonban nem, azokat tavaly állami segítséggel a DATÉSZ (Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató) Zrt.-n keresztül kifizették. A többségi állami tulajdonban lévő (a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. révén) DATÉSZ a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Követeléskezelő Zrt. közreműködésével kifizette a Mórakert termelők felé évek alatt felhalmozott, több mint 1,1 milliárdos tartozásának 50 százalékát. (A DATÉSZ-ben részesedéssel rendelkezik a Mórakert Szövetkezet többségi tulajdonában lévő Mórakert Tész Kft. is.) A kifizetés novemberében lezárult, a termelők 99 százaléka szerződést kötött a DATÉSZ-szel és követelésük felét megkapták, ez közel 600 millió forint volt - közölte Kaszó Éva.

A következő 50 százalék kifizetésének feltétele egy ötéves beszállítási szerződés megkötése volt, a termelőknek vállalni kellett, hogy öt évig árujukat a DATÉSZ-hez szállítják. Ennek teljesítése esetén évente további tíz százalékot fognak megkapni a fennmaradó tartozásból. A szállítási szerződéseket a termelők nagyrésze megkötötte, tehát az éves beszállítások realizálásával pénzükhöz jutnak - tette hozzá a felszámoló.

2008-ban elvesztette saját vagyonát

A tész feladata volt a tagok zöldség-gyümölcs termelésének szervezése, a termények tárolása, piacképes áruvá előkészítése. Az 1995-ben alapított szövetkezet 2002-ben kapta meg - Magyarországon elsőként - a tész minősítést a vidékfejlesztési tárcától; fokozatosan fejlődött, több társszövetkezetet magába olvasztott. Nettó árbevétele 2007-ban 5,2 milliárd forintot tett ki, az üzemi eredménye 25 millió forint volt.

A 2008 végén kibontakozó gazdasági és pénzügyi válságot követő visszaesés a Mórakertet is érzékenyen érintette. A fogyasztás visszaesése, a rövid távú finanszírozási források beszűkülése és a forintárfolyam alakulása is negatív hatást gyakorolt az eredményére. Árbevétele 2008-ra 4,7 milliárdra csökkent, vesztesége meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Ez azonban csak 2009-ben, egy önellenőrzést követően derült ki.

2008-ban elvesztette 1,1 milliárdos saját vagyonát, amit még további 641 milliós csökkenéssel fejelt meg, 2009-ben pedig további 577 millióval. Árbevétele 2009-re kétmilliárdra esett vissza, vesztesége megközelítette a 600 milliót. Kötelezettségállománya ekkor 4,4 milliárd forintot tett ki.

 

 

A felszámolóbiztos szerint a Mórakert felszámolásához több tényező vezetett: a válság hatása mellett a gyors növekedéséből eredő szervezeti és hatékonyságbeli problémák, illetve árukezelési problémák (a képződő szerény árrés nem fedezte a költségeket). Hitelből finanszírozott beruházásainak többletterheit a bevétel nem fedezte. A banki kamatterhek és deviza hitelek miatti veszteségei növekedtek. A szövetkezet 2009 elején elfogadott egy reorganizációs tervet (ebben többek közt szervezeti átalakítást, a tevékenységek divízióra bontását és költségcsökkentő intézkedéseket kívántak bevezetni), de a változtatások már a felhalmozott kötelezettségállomány nagyságrendje miatt nem tudták megmenteni a szövetkezetet.

A Mórakert Tész Kft. is bedőlt

Idén januárban elindult a felszámolása a Mórakert Tész  Zöldség-Gyümölcs Értékesítő Kft.-nek is, amely a Mórakert Szövetkezet és a mórahalmi önkormányzat tulajdonában áll. A kft.-t 2005 decemberében azért hozták létre, hogy a szövetkezet mellett a kereskedelmi tevékenységet átvegye, ha a tagoknak nem volt megfelelő mennyiségű áruja, mint kereskedőcég nem tagi áru beszerzésével és esetlegesen import beszerzéssel biztosítsa a fő termékekből az állandó piaci megjelenést, valamint az áruházláncok felé a fő termékekből a 12 hónapon át állandó mennyiséget és választékot - mondta CMB Holding ügyvezetője. A zöldség-gyümölcs nagykereskedő nettó árbevétele 2009-ben az előző évi 7,1 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent, egymilliós mérleg szerinti eredménye pedig 72 milliós mínuszba fordult - derül ki az Opten Kft. céginformációs adataiból.

Tovább élhetnek a Mórakert-érdekeltségek

A Mórakert Szövetkezet Romániában, Nagyváradon is alapított leányvállalatot. Többségi befolyással bír a mórahalmi székhelyű Móra-Glob Logisztikai és Szolgáltató Kft.-ben, valamint 2010 augusztusáig többségi tulajdonosa volt a szintén mórahalmi PH-Centrum Zöldség-Gyümölcs Forgalmazó és Feldolgozó Kft.-nek, azóta e cégben a termelőkön kívül a helyi önkormányzat rendelkezik üzletrésszel, több mint 50 százalékos befolyással.

Többségi birtokosa volt 2010 áprilisáig a szegedi zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó Helios Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek is, ebben azóta kisebbségi tulajdonos, a többségi itt is a mórahalmi önkormányzat lett. A Mórakert Szövetkezet és a Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Szövetkezet közösen irányítja a mórahalmi székhelyű Dalza (Dél-Alföldi Zöldség Alap Kereskedő) Kft.-t, a cég mezőgazdasági termékek ügynöki kereskedelmével foglalkozik - derül ki az Opten adataiból.

E cégek közül azok, amelyek önálló piaci megjelenést tudnak kiépíteni és így kötelezettségállományukat tudják kezelni, megmaradnak - véli Kaszó Éva. A tavalyi mérlegek elfogadását megelőzően a felszámoló pontos adatokat még nem ismer e cégek gazdálkodásáról, de véleménye szerint ezek legalább fele életképes.