A Napi Gazdaság cikke

Ismét van kedvük a vállalatoknak partizni, és többet is költenek rá, mint az elmúlt egy-két évben - véli Póta Szabolcs, az egyik piacvezető rendezvényszervező, a Gála Party Service Kft. ügyvezetője. Bár a kereslet még elmarad az öt évvel ezelőtti csúcstól, de a tavalyi - a megszorító intézkedésekkel is magyarázható - visszafogottabb évnél idén jobbat várnak a szervezők. A kisebb cégek is hajlandók legalább a dolgozóik számára év végi összejövetelt rendezni, ám ők inkább maguk vagy egy szakember bevonásával hozzák ezt tető alá. Gyakran egy szálloda termét bérlik ki erre a célra - mondta lapunknak Németh András, a Deluxe Kft. ügyvezetője, aki szerint még van hova fejlődnie a rendezvényszervezői piacnak.

A céges összejövetelek szezonja november közepétől december közepéig tart, de főleg a karácsony előtti három hét szerda, csütörtök, péntek napjaira koncentrálódik, így ekkorra már nem is lehet szabad helyszínt találni a fővárosban. A szervezést már nyáron el kell kezdeni, ráadásul a nagy, 1000-1500 fős partik befogadására alkalmas helyszínből kevés van (ilyen például a Hungexpo, a Syma csarnok vagy a Vasúttörténeti Park). Mostanában divatba jött az ipari és egyéb csarnokok rendezvényhelyszínként történő hasznosítása. Ezeket - csakúgy, mint a múzeumokat, a színházakat, a szállodák rendezvénytermeit vagy a Művészetek Palotája egyes helyszíneit - már jó előre le kell foglalni.

Az egyik legnépszerűbb helyszín a Szépművészeti Múzeum, amelynek három csarnokát lehet kibérelni, különböző variációkban, létszámtól függően - tudta meg lapunk Nagy Katalin projektmenedzsertől. A termek minimális bérleti díja 24 órára 1,26 millió és 4,41 millió forint plusz 20 százalék áfa között alakul, a résztvevők számától függően. Ezeken kívül a múzeum mélyföldszintjén kialakított új, úgynevezett Ión Piramist is bérbe lehet venni nettó 315 ezer forinttól, ha ott ötszáz fő alatti konferenciát, koktélpartit vagy állófogadást szerveznek (vacsora esetén 420 ezer forint a díj). A Szépművészeti a termek bérbe adásán túl igény esetén kiállításokat is hozzáférhetővé tesz, amelyeket egyénileg vagy tárlatvezetéssel lehet megtekinteni. Ezért óránként nettó 100 ezer forintot kell fizetni, a tárlatvezetésért pedig harminc főnként további 15 ezer forintot. Más szolgáltatást nem nyújtanak, így a cateringről is a bérlőnek, illetve rendezvényszervezőjének kell gondoskodnia.

A cégek dolgozóik és partnereik megvendégelésére létszámtól, menütől és programtól függően egy főre átlagosan 10-15 ezer forintot szánnak, de ennek fele vagy duplája is lehet a költés, sőt akár a többszöröse is a nagy pénzügyi vagy a multinacionális távközlési vállalatok esetében. A tudatosan kommunikáló cégeknek fontos, hogy valamilyen céllal összekössék az év végi partikat, így ezzel erősítik partnerkapcsolataikat, megköszönik dolgozóik munkáját, összetartásként interaktív programokat szerveznek nekik, vagy éppen imázsépítésként jótékonysági akciót szerveznek. A nagyobb partiszervizcégek akár 15-20 százalékkal tudják növelni forgalmukat a karácsony előtti három hétben. Megrendelései alapján erre számít a Gála Party is, amely idén 600 millió forintot meghaladó árbevételt vár - tette hozzá Póta Szabolcs.