Ingatlankeresés az interneten - Mit tudnak ezek a portálok?

A lakásvásárlás elengedhetetlen feltétele a minimális piacismeret, enélkül ugyanis próul járhatunk. Az ingatlanhirdetési portálok többek között ebben is segítséget nyújtanak a lakásvásárlóknak és -eladóknak.
Csernátony Csaba, 2006. november 21. kedd, 12:31
Fotó:

A lakásvásárlás és -eladásnál egyre fontosabb szerepet játszik az internet, ezt jelzi, hogy növekszik az ingatlanhirdetési portálok száma. Az Ingatlan.net Kft. országos reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 61 százaléka az interneten keres magának lakóingatlant, a vevők körében pedig ez a kegkedveltebb ingatlankeresési forma. A megkérdezettek 41,6 százaléka hirdeti ingatlanját online formában. Ennél a csatornánál az eladók körében csak az újsághirdetés gyakoribb.

A legismertebb ingatlanhirdetési portálok között van az ingatlanexpressz.hu, az ingatlan.com, az e-otthon.hu, a lakascentrum.hu és az ingatlan.net. A hirdetések számában 113 813 darabbal az ingatlan.com jár az élen, a következő az ingatlanexpressz.hu 106 630 hirdetéssel, s az ingatlan.net oldalain 44 598 hirdetés található. A legtöbb oldalt az ingatlan.neten nézik meg a látogatók, látogatásonként átlagosan több mint 16 oldalt tekintenek meg. Ebből a szempontból az ingatlan.com a második a sorban, 14 letöltött oldallal, míg az ingatlanexpressz.hu adatai szerint átlagos látogatójuk 12-13 oldalt tölt le.

Az ingatlanhirdetési portálokon a legfontosabb funkció, a keresés rögtön két formában jelenhet meg a portálokon. A gyorskereső három-négy feltétel, általában az ár, méret, elhelyezkedés, szobák száma alapján keres az adatbázisban. Így az érdeklődő gyors áttekintést nyerhet a vásárló az őt legjobban érdeklő ingatlanokról. A részletes keresőben jóval többféle szempont alapján lehet a hirdetési bázist böngészni. Ennek használatához minimális piaci ismeretekkel kell rendelkezni, mivel az egymásnak ellentmondó szűrési beállítások miatt könnyen lehet, hogy egy találatunk sem lesz. A részletes keresők rengeteg szempontot vesznek figyelembe, így péládul van-e lift vagy garázs az adott házban, emeletek száma, a lakás fekvése stb. Az ingatlan.net, az ingatlan.com és az ingatlanexpressz.hu mindkét keresőfajtát működteti. Az e-otthon.hu csak részletes keresőt ajánl fel látogatóinak, a lakascentrum.hu pedig csak gyorskeresőt kínál.

Az online hirdetések előnye, hogy könnyen nyomon követhetők az új hirdetések. Az ingatlan.net portálon regisztrálva keresési feltételeinket elmenthetjük, és a megadott feltételeknek megfelelő újonnan feltöltött hirdetésekről e-mailben értesítés kérhetünk. Így az érdeklődő nem marad le az újonnan felkerült hirdetésekről. ilyen szolgáltatást kínál az ingatlan-com, az ingatlan.net és az e-otthon.hu, míg a ingatlanexpressz.hu és a lakascentrum.hu esetében erre nincs lehetőség.

A teljes körű szolgáltatáshoz hozzá tartozik a hiteltanácsadás, az érdeklődők ezt az ingatlan.net-en, az ingatlan.com-on a lakascentrum.hu-n vehetik igénybe, míg az e-otthon.hu, illetve az ingatlanexpressz.hu nem bizotsítja ezt a szolgáltatást.

Ahogy a részletes böngésző használatához, ingatlanvásárláshoz elengedhetetlen némi piacismeret. A vásárlónak tisztában kell lennie a kiszemelt terület áraival, ha nem akar túl sokat fizetni a megvásárolni tervezett ingatlanért vagy éppen egy nagyon jó ajánlatot elszalasztani. Az online ingatlan hirdetési szolgáltatók ezen tudás megszerzésében is segítenek. Az ingatlan.net, a lakascentrum.hu és az ingatlan.com statisztikákkal segíti a választást. Ezek áttekintésével viszonylag pontos képet kaphatunk a kínálat átlagárakról az adott területen. (Fontos tudni ugyanakkor, hogy az szóban forgó oldalakon megjelent hirdetések alapján kiadott átlagárat nem kell "készpénznek" venni, a lakások ugyanis a legtöbbször a hirdetésben szereplő ártól eltérő összegért találnak gazdára. A szerk.)

Összességében elmondható, az online ingatlanvásárlók minden igényt kielégítő ingatlanportálok közül válogathatnak. A keresést és magát a vásárlást is megkönnyítő, meggyorsító internetes oldalak széles kínálattal állnak a vásárlók rendelkezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK