Amint arról korábban beszámoltunk, a budapesti belvárost övező kerületek egyik legnagyobb lakásépítési projektje indul el hamarosan a Ferencvárosban, a Millenniumi Városközpont közelében. A Mester utca, Vágóhíd utca, Máriássy utca által határolt 54 ezer négyzetméteres telken két spanyol hátterű ingatlanberuházó, a Habitat-csoport és a Diursa Hungary Kft. kezdi meg négy lakótömb építését a közeljövőben. A Lurdy Ház szomszédságában összesen bruttó 186 ezer négyzetméteren 2008-tól megvalósuló, 2 ezer lakást, egy sportlétesítményt, egy közutat, három magánutat, közműfejlesztést és egy 3 ezer négyzetméteres közparkot is magában foglaló projekt teljes költsége mai áron 30 milliárd forint. A teljes beruházással öt-hat év alatt végeznek, ám ha ez idő alatt eltolódik a kereslet a nagyobb lakások felé (a jelenlegi tervek zömmel másfél, két-, illetve egy plusz két félszobás otthonokkal számolnak), akár 1800-ra is csökkenhet a lakásszám.

Már építenek a Ferencvárosban

A 350 millió forint alaptőkével megalapított Habitat Continental Kft. már belekóstolt a budapesti piacba. A holdingtársaság projektcége, a Habitat Drégely Kft. nemrégiben a Habitat Prima 154 lakásos társasház építésébe fogott bele a szintén IX. kerületi Drégely utcában. Az otthonok több mint tizede a szeptemberi Lakásvásár óta már elkelt, az átadás 2007 decemberére várható, az átlagos négyzetméterenkénti bruttó ár 310 ezer forint. Ez a Habitat Continental igazgatója, Kala Bernadett szerint mintegy 10 ezer forinttal van a konkurensek környékbeli árszintje alatt. A Habitat egyébként nem tervezi, hogy itthon a luxuslakások vevőkörét vagy épp a külföldi befektetőket célozza meg: a magyar középosztálynak építenek otthonokat a belvárost övező területeken, azaz a IX. kerület mellett és később szóba jöhet a XIII., a XI., a XIV. és a VIII. kerület is. Utóbbi kapcsán kérdésünkre Kala Bernadett elmondta: nem szoktak már futó ügyekbe bekapcsolódni, mindig önálló lehetőségeket keresnek.

Külföldi terjeszkedés

Az 1953-ban, Barcelonában alapított, lakóépületek, szállodák, irodaházak és üzletközpontok fejlesztésével és kivitelezésével, valamint hotelek, golfpályák üzemeltetésével foglalkozó Habitat Grupo Empresarial eddig összesen több mint 50 ezer lakást adott át, nagyrészt Barcelonában és Madridban. A csoport a két magyarországi projekt mellett jelen van Chilében, Ecuadorban és Argentínában, továbbá megkezdi kínai, mexikói és indiai tevékenységét is, miközben első külföldi szállodáját Lisszabonban nyitja meg. A külföldi terjeszkedést a spanyolországi ingatlanboom lassulása indokolja – mondta Francesco Noguera, a társaság külföldi beruházásokért felelős igazgatója.

Budapest lehet a központ

Noguera elmondta: a cég vezetése az új EU-tagországok között Magyarországon találta a legkedvezőbb jogi, finanszírozási és keresleti feltételeket, s itt a spanyol piaci fellendülés megismétlődésére számít. Szerinte Budapest lehet a Habitat jövőbeli régiós terjeszkedésének központja. Arról, hogy merre lép tovább a cég, néhány év múlva születhet döntés. Szlovákia piaca ígéretesnek látszik, de az EU-csatlakozás előtt álló Romániában egyrészt még nincsenek meg a megfelelő finanszírozási feltételek, másrészt a közelgő uniós tagság miatt az ottani ingatlanpiac a pénzügyi befektetők terepévé vált, a meglóduló árak immár nem tükrözik a realitásokat. Az igazgató elmondta: Magyarországon arra számítanak, hogy középtávon csökken vagy eltűnik a lakáshoz jutás állami támogatásának jelentősége, ám a jövedelmek emelkedésével fennmaradhat, erősödhet az új otthonok iránti kereslet.