Üzent a Microsoft: jobban félnek a magyarok

Jobban félnek az online világtól a magyarok és a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben a Microsoft felmérése szerint.
Csernátony Csaba, 2020. február 12. szerda, 11:36
Fotó: Getty Images

Fordulat történt a múlt évben: a korábbi évek javulása után 2019-ben romlott a magyarok "online közérzete" és veszélyesebbnek tartják az internetet - idézi az MTI a Microsoft Digital Civility Indexének legfrissebb eredményeit.

A mutató 2019-ben 77 százaléknál járt, szemben a 2018-ban elért 72, illetve a 2017-es 73 százalékkal. A mutató emelkedése utal arra, hogy kevésbé érzik magukat biztonságban a magyarok. A felmérés szerint az interneten leselkedő veszélyeknek különösen ki vannak téve a 18 év alatti fiatalok és a gyermekek.

Az is kiderült, hogya fiatalok a korábbinál nyitottabbak arra, hogy a felnőttekhez, vagy a szüleikhez forduljanak, ha veszélyben érzik magukat az online térben. A megkérdezett magyar fiatalok 89 százaléka például tudja, kihez kell fordulnia, ha baj van. A példaképek a felmérés szerint pedig egyértelműen a pedagógusok és a szülők.

A magyar internetezőknek elsősorban a szexuális zaklatással, a rengeteg álhírrel, az online csalásokkal van gondja. Minden második magyarnak - 54 százalékuknak - - okozott már gondot a tolakodó viselkedés a kibertérben, míg a kéretlen szexuális közeledés, vagy zaklatás valamilyen formájával minden harmadik megkérdezett találkozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.02.12 18:15

Röviden, így van. A HVG már régóta ír az Oksotelefonokkal kapcsolatosan jelentkező problémákról, többek között az egyik, hogy a kissrácok, akik sokat Okoskodnak, néha összetévesztik a valóságot a virtuális valósággal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html