Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság jelenlegi és jövőbeni teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy segítséget kapjon a hazai kis- és középvállalkozói szektor a felzárkózáshoz az európai uniós versenytársaikhoz - mondta Vadász György, azután, hogy nemrégiben értékelték a vállalkozók helyzetét.

A pozitív dolgokat említve arról beszélt, hogy jó hír, hogy a magyar gazdaság lendületbe jött, tavaly az utolsó negyedévben a magyar GDP 5 százalék feletti növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. De szerinte a hazai kkv-szektor felzárkóztatása még nem ért véget, amiben fontos szerepe vannak annak hogy rendkívül alacsony szintről indult a folyamat a rendszerváltás után, és még most is 40 százalék körüli a termelékenységi mutatójuk. Megközelíteni sem tudják a bérek, a versenyképesség, a minőség, a technológiai korszerűsítés területén a fejlett országok kkv-szektorának színvonalát.

A helyzetet pedig most nehezíti, hogy a várható brit kilépés miatt a következő európai uniós fejlesztési ciklusban Magyarország is kevesebb támogatást kap, ezért a csökkenő anyagi lehetőségekből a minőségi fejlesztésekre kell törekedni. "Ne az legyen a fő szempont, hogy új gyárak épüljenek, hanem az, hogy az üzemekben korszerű technológiát, gépsorokat használjanak, amelyek kiváltják a kézi munkaerőt" - mondta Vadász György.

Úgy látja, hogy nem szabad attól tartani, hogy ezek a fejlesztések a foglalkoztatáson rontanának. "A digitalizáció, a robotizáció nem megy a foglalkoztatottság kárára, mert még mindig vannak a gazdaságnak olyan területei, mint például a szolgáltatás, a vendéglátás, az idegenforgalom, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek" - magyarázta az iparszövetségi elnök. Ezen a területen egyelőre nemcsak Magyarországnak vannak elmaradásai - ahogy azt egy friss elemzésen keresztül a Napi.hu is bemutatta -, hanem az egész világon.

Hangsúlyozta, egyre több hazai mikro- és kisvállalkozás tudott előrelépni a versenyképesség területén, termékeit, szolgáltatásait már a nemzetközi piacon is el tudja adni. A versenyhátrány leküzdésében kedvező változást jelentenek az adózásban bevezetett könnyítések, ugyanakkor a magyar bérterhek még mindig magasak, remélhetően ebben is lesznek változások.

Nehéz időszak jön, de remélhetően a magyar gazdaság lendületben marad, a piac tisztulni fog, és olyan felemelkedés lesz a gazdaságban, amely lehetővé teszi, hogy a családok magasabb életszínvonalon, jobb kereseti viszonyok mellett, kedvező piaci feltételek között tudnak majd boldogulni - fogalmazott Vadász.