Iparűzési adó: fontos határidő jár le 15-én!

A koronavírus járvány teljesen átírhatta a cégek várakozásait, megszokott gazdasági adatait, így elképzelhető, hogy a korábbi lezárt üzleti év számai alapján kivetett iparűzési adó előlegének kifizetése nehézséget okoz a vállalkozásoknak. A járvány miatt azonban van lehetőség az összeg mérséklésére, amit a fizetési határidő lejártáig - szeptember 15. éjfélig - lehet kérvényezni - hívja fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 11. péntek, 16:06
Fotó: Getty Images

Iparűzési adóelőleget évente kétszer kell fizetni: a naptári év szerint adózóknál március és szeptember 15-ig. Az előleget a már lezárt előző üzleti évek adatai alapján állapítják meg.

Idén viszont a koronavírus kétféleképpen is felborította a rendet.

  • Egyrészt a beszámolók közzétételének, az éves adók bevallásának határidejét - beleértve az iparűzési adóét is - szeptember 30-ra halasztották, így sok vállalkozásnak lehet, hogy még mindig a 2018-as az utolsó lezárt üzleti éve.
  • Másrészt az idei év forgalma radikálisan eltérhet a megszokottól, sokkal rosszabb lehet az előző évekénél.

Tehát idén csak azoknál alkalmazható a megszokott számítási mód, akik szeptember 15-ig benyújtották vagy benyújtják a 2019-es iparűzési adó bevallásukat. Nekik az önkormányzatok "rendesen" fogják kivetni a szeptemberi előleget.

Azoknak, akik csak szeptember 15-e után zárják az évet és helyi iparűzési adó bevallásukat a türelmi idővel élve csak ezt követően nyújtják majd be a hatóságnak, még a 2018-as év alapján számolják ki az iparűzési adót. Ami ezáltal egyenlő lesz a 2020 márciusában fizetett előleg összegével.

Ugyanakkor attól függetlenül, hogy még a 2018-as vagy a már lezárt 2019-es év adatai alapján számolják az előleget, túl magas összeg jöhet ki a 2020-as valós számok és a cég jelenlegi gazdasági helyzetéhez képest. Az ilyen helyzetben lévő vállalkozásoknak azonban a LeitnerLeitner vezető tanácsadója szerint lehetőségük van az előleg mérséklését kérelmezni elsősorban abban az esetben, ha a céget súlyosan érintette a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság. A kérelmet az előlegfizetési határidőig, vagyis még szeptember 15-én is be lehet nyújtani - teszi hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK