BUX
38240

Ír befektetők golfpályát nyitnak Zalában

Hetvenöt millió eurós ráfordítással Közép-Európa legnagyobb golfközpontja épül az e célra alakult Zala Spring Resort ír-magyar társaság beruházásaként a Zala megyei Zalacsány és Kehidakustány határában - adta hírül az MTI-Eco.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 17:24

A létesítmény "indító" zászlóját és első fáját Brendan Smith, mezőgazdaságért felelős ír miniszter, Brendan McMahon budapesti ír nagykövet és kísérete helyezte a mezőn, szerdán.

A golfpálya mellett három ütemben, várhatóan 2008-ra megvalósuló ingatlanfejlesztés része lesz egy 52 házból és számos kiszolgáló létesítményből álló úgynevezett golffalu is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 180 hektáros terület jelentős része már a beruházók rendelkezésére áll, a tervek szerint 2008-ban már a kehidakustányi pályán szeretnék megrendezni a sportág világbajnokságát. A beruházók azt követően döntöttek Kehidakustány mellett, hogy 2004-től ugyancsak ír befektetők működtetik a településtől alig néhány kilométerre lévő sármelléki repülőteret, s ott több milliárd forint értékű beruházásba kezdtek. A vendégek jelentős része Írországból és a Brit-szigetekről repülőgéppel érkezik majd. A helyszín kiválasztásánál az sem volt mellékes, hogy a helyi, évente több tízezer vendéget fogadó gyógyfürdő kiépítésére eddig - központi és helyi forrásokból, valamint vállalkozói tőkéből - több mint hárommilliárd forintot költöttek.

Az ünnepségen elhangzottak szerint a Kehidakustány melletti létesítményt 18 lyukú világszínvonalú golf versenypálya, összesen 195 szobás apartmantelep, wellnessközpont és klubház alkotja. Az amerikai szakemberek által tervezett és 75 millió eurós, teljesen szigetországi finanszírozású golfközpontot 2007 végén adják át.

A legnagyobb ilyen jellegű közép-európai befektetéssel együtt valóságos élmény- és gyógyturisztikai övezet alakul ki a Zala folyó völgyének felső szakaszán, magába foglalva a zalacsányi lovascenrumot és stranddal is rendelkező horgásztavat, a kehidai gyógy- és élményfűrdőt, a Deák-kúriát, valamint a vadász- és borturizmus lehetőségeit.

Amint azt a befektetők képviselői elmondták: ezek az adottságok, valamint az alig 10 kilométerre fekvő sármelléki Fly Balaton nemzetközi repülőtér fejlesztése és fellendülő forgalma határozták meg a golf-beruházás helyszínét.